D66-boot vaart mee tijdens Canal Parade

IMG_20160511_190451Tijdens de Canal Parade op zaterdag 2 augustus vaart D66 wederom mee in de bonte stoet van boten die de LHBT-gemeenschap vertegenwoordigen en ondersteunen. D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp, tevens oud-voorzitter van het COC, D66-Europarlementariër Marietje Schaake en D66-wethouder in Amsterdam Abdeluheb Choho zullen meevaren op de boot. Daarnaast varen D66-gemeenteraadsleden uit Amsterdam en D66-leden vanuit het hele land met de boot mee (bron: persbericht).

Nu het Roze stembusakkoord grotendeels uitgevoerd is, staat voor D66 de vraag centraal welke nieuwe prioriteiten mensen hebben als het gaat om de emancipatie van LHBT’ers. Vera Bergkamp: ‘Er zijn met het roze stembusakkoord belangrijke wettelijke stappen gezet, maar er is nog veel werk te doen waar het gaat om de sociale acceptatie en vrijheden van LHBT’ers om zichtbaar zichzelf te kunnen zijn. Via social media en op de kade tijdens de Canal Parade stellen we daarom de vraag: ‘Waar moeten wij ons nog voor inzetten op LHBT-gebied?’. Met de input gaan we de komende periode actief aan de slag.’

Het roze stembusakkoord werd in september 2012 gesloten door de niet confessionele politieke partijen. Hierin spraken ze af om vijf belangrijke maatregelen te nemen ter bevordering van homo-emancipatie. D66 stond aan de wieg van vier van de vijf voorstellen.

- Door een voorstel van Pia Dijkstra (2012) zijn sinds 2013 alle basis- en middelbare scholen verplicht voorlichting te geven over homoseksualiteit en seksualiteit.

- Door een voorstel van Alexander Pechtold (2007) ging het kabinet aan de slag om de juridische positie van lesbische ouders en hun kinderen te verbeteren. Deze wet is sinds 1 april 2014 van kracht. Daardoor hoeven lesbische moeders geen dure en ingewikkelde adoptieprocedure meer te starten.

- De initiatiefwet van Pia Dijkstra en Gerard Schouw maakt per 1 november een einde aan het fenomeen weigerambtenaar.

- De initiatiefwet van Vera Bergkamp over het afschaffen van de enkele feit constructie maakt een einde aan de discriminatie van homoseksuele leraren in het bijzonder onderwijs. Die moet alleen nog door de Eerste Kamer.

- Het vergemakkelijken van de geslachtswijziging van transgenders is per 1 juli in gegaan, waardoor transgenders niet meer naar de rechter hoeven en de onvruchtbaarheidseis vervalt.

Lees ook:Tweede Kamer maakt einde aan ongelijke behandeling homoseksuele leraar
Lees ook:Eerste Kamer schrapt ontslagmogelijkheid homodocent
Lees ook:Passage regeerakkoord van belang voor homo-emancipatie
Lees ook:Roze stembusakkoord in zicht
Lees ook:D66: discriminatie transgenders wettelijk verbieden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>