Swingende nieuwjaarsreceptie COC

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

‘Het wordt beter’ is de slogan van het COC voor 2011, dat zondag samen met andere roze organisaties een swingende nieuwjaarsreceptie hield in het ‘huispand’ aan de Rozenstraat (2012: klik hier). Het zal de laatste zijn in dit pand, verzuchtte menigeen spijtig, want het is verkocht en het COC moet er eerdaags uit. Waarheen: daarover ‘hult men zich nog in nevelen’. De organisatie pakte groot uit met activiteiten op alle verdiepingen in het gebouw. Hoogtepunt was de uitreiking van twee Bob Angelo penningen door COC voorzitter Vera Bergkamp. Onder daverend applaus namen homonetwerk Roze in Blauw en  Erwin Olaf de jaarlijkse prijs  in ontvangst.

Tout Roze Amsterdam was er, maar daar bleef het niet bij: burgemeester Eberhard van der Laan kwam, net als een aantal (hoofd)stedelijke politici, Joop van den Ende en zijn vrouw en choreograaf Hans van Manen, die de penning ooit ook ontving. COC voorzitter Vera Bergkamp verzekerde in haar nieuwjaarsrede dat ‘het beter wordt’. De roze belangenbehartiger is op allerlei fronten actief: op scholen, lobbyend in de politiek, in de ouderenzorg en internationaal. ‘Het is on-Nederlands om alleen naar onze eigen problemen te kijken’, zei Bergkamp, ‘Het is typisch Nederlands om ons ook verantwoordelijk te voelen bij problemen in andere landen.’ Er was roze champagne, drankjes en hapjes in overvloed en er waren optredens, waaronder van Mathilde Santing.

Fotograaf Erwin Olaf stipte in zijn dankwoord nijpende toestanden in de ouderenzorg aan, waar roze senioren tussen homofobe bejaarden in de knel zitten: ‘Het kan toch niet zo zijn dat leerlingen die ons vroeger op het schoolplein kapot hebben gepest, nu in het bejaardentehuis opnieuw de kans krijgen’, zei een strijdlustige Olaf. ‘Al moet ik vechtend het verzorgingshuis in: ik zal me blijven verweren.’ Hij kreeg de prijs omdat hij ‘als geen ander de maatschappelijke verontwaardiging over het homofobe geweld onder woorden heeft gebracht’, aldus Vera Bergkamp. In VPRO’s Zomergasten hield hij een vurig pleidooi en in oktober organiseerde hij in Paradiso de Black Tea Party om geld in te zamelen ter bestrijding van geweld tegen homo’s ‘en aanverwante artikelen’, zoals hij de LGBT’s (lesbo’s, gay’s, bi’s en transgenders) noemde.

Ellie Lust, boegbeeld van Roze in Blauw, zei in haar dankspeech dat Amsterdam weer Gay Capital of the World moet worden: ‘Geen gepest en geweld jegens homo’s meer’. Het homonetwerk ontstond tijdens de Gay Games in Amsterdam in 1998: ‘Mensen uit landen waar homoseksualiteit verboden is, schrokken als ze ons zagen’, zei Lust in haar dankspeech, ‘Met onze actie ‘Proud to be your friend’ konden we hen een hart onder de riem steken.’ Roze in Blauw bestaat uit homo –en lesboagenten, die zich vrijwillig – náást hun gebruikelijke politiewerk – actief inzetten om geweld tegen homo’s in te dammen. Zo stelde het netwerk een speciaal meldnummer in waar mensen aangifte kunnen doen van homogerelateerd geweld.

Lees ook:COC-prijs voor Erwin Olaf en Roze in Blauw
Lees ook:Homonetwerk Politie bezoekt Roze Filmdagen
Lees ook:Politie vaart mee tijdens Canal Pride
Lees ook:Amsterdam Gay Pride: zero tolerance
Lees ook:Vera Bergkamp voorzitter COC Nederland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Swingende nieuwjaarsreceptie COC

  1. Peter

    Mooi verslag van deze laatste grote COC-bijeenkomst op die plek :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>