Verrassing in Berlijnse homobar

IMG_20160515_130041De omgeving van de Nollendorfplatz in de Berlijnse wijk Schöneberg is een paradijs voor homo’s die er ’s avonds op uit willen. In de roaring twenties was dat ook al zo: zo speelt de musical Cabaret zich ook in deze buurt af. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de  homohoreca er terug en tegenwoordig zijn Motzstrasse, Fuggerstrasse en omgeving the place to be voor homo’s in alle soorten, leeftijden  en maten, met tal van bars, clubs, winkels en restaurants van en voor de roze medemens. Maandag stond me er een verrassing te wachten.

Pal naast de roemruchte leerbar Toms aan de Motzstrasse zit Hafen, een gemoedelijk homobarretje. Het ziet er een beetje shabby uit, maar dat is wat Berlijn nou juist zo aantrekkelijk maakt: de stad kent een enerverend verleden en is nooit af. Officiële sluitingstijden zijn er niet: dat maken de kroegen zelf uit. Die regel is een overblijfsel uit de tijd dat Berlijn bezet was. Tot de Duitse eenwording in 1990 was de stad bezet door de vier geallieerde machten en golden West-Duitse wetten niet in West-Berlijn. Zo ook niet de sluitingswetten voor de horeca.

Dat neemt niet weg dat die horeca er ook hier van alles aan moet doen om klanten te blijven trekken. Hafen heeft er op de lege maandagavond wat op gevonden: Quiz-O-Rama, een alternatieve wetenschapquiz. De bezoekers moeten 1 euro inleggen en krijgen een antwoordformulier. De quizmaster staat bevallig met microfoon op de bar en schalt vragen door de tent; de bezoekers pijnigen hun hersens af over de pittige vragen. Mijn Duits is Oké, maar niet goed genoeg om die vragen te snappen. Toch voelde ik me deelgenoot van een intiem, serieus én hilarisch avondje roze vertier. Het had zo gesneeuwd, dat het wel zo verstandig was om de laatste metro te halen. Wie er won en wat daarna gebeurde, weet ik dan ook niet, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. De quiz is wellicht een idee voor de kwijnende Amsterdamse homohoreca. De Prik organiseert iets soortgelijks op muziekgebied, maar zo’n alternatieve semi-wetenschappelijke Quiz-o-Rama lijkt mij ook het uitproberen waard. In ieder geval was het een verrassing op de saaie maandagavond. Berlijn blijft verrassen.

Lees ook:Gay Stadtfest Berlin 2011
Lees ook:Pink Trivia Quiz in café Prik Amsterdam
Lees ook:Paasweek: Berlin Leather and Fetish Week
Lees ook:Fetisj straatfeest hoogtepunt Folsom Europe in Berlijn
Lees ook:In Berlijn hangen duizend posters tegen homofobie binnen voetbal

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verrassing in Berlijnse homobar

  1. Vincent

    Nog meer verrassing in Kreuzberg: in de (homo-)bar Südblock (zie:http://bit.ly/hbW1uo) is zaterdagmiddag voetbalkijken heel populair. Rond deze bar zijn meer bijzondere homobars en café’s te vinden: http://bit.ly/f7l4pz

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>