Europride 2010 in Warschau

Van vrijdag 9 tot en met zondag 18 juli 2010 vindt Europride 2010 plaats in Warschau. Het is de eerste keer dat Europride in een Oost-Europees land plaatsvindt. Dat had nogal wat voeten in de aarde: wijlen president Lech Kaczynski was burgemeester van de Poolse hoofdstad, toen hij de Gay Pride verbood om religieuze gevoelens en burgermoraal te beschermen.

 

Ook zou de Equality Pride leiden tot ‘bevorderen van een homoseksuele levensstijl’. Dat verbod werd succesvol aangevochten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Polen is immers volwaardig lid van de Europese Unie en heeft zich daarom aan Europese regelgeving te houden. Het Hof verwierp het verbod: sindsdien heeft de Gay Pride vrij baan in Warschau. De Equality Pride is uitgegroeid tot een meerdaags evenement met zaterdag 17 juli de Pride Parade door Warschau, een filmfestival, conferenties, concerten, tentoonstellingen en politieke en zakelijke forums. Dit jaar wordt de traditie van Christopher Street Day voortgezet, onder het motto ‘vrijheid, gelijkheid en tolerantie’. Europride wil niet alleen een statement maken in Polen, maar naar meer Oost-Europese landen, waar het nog altijd slecht toeven is voor de roze medemens.

Lees ook:Tienduizend deelnemers Pride Parade Warschau
Lees ook:Europride 2010 in Warschau
Lees ook:Statement Polen in Nederland door deelname aan de Gay Pride
Lees ook:Europride 2016 naar Amsterdam
Lees ook:EuroPride 09 in Zürich

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>