Homobar April bijna klaar

IMG_20160514_140537Nog even en dan gaan de deuren van de roemruchte homobar April in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam weer open. Na een verbouwing van anderhalf jaar staat donderdag 16 juli 2009 als Grand Opening op de agenda, met van 18.00 tot 20.00 uur gratis drankjes. Net op tijd om uitbundig onderdeel te kunnen uitmaken bij de Amsterdam Gay Pride eind juli. Op 6 januari 2008 vond de closing party ‘April Demolition’ plaats; toen ging de tent op slot. April opende in 1981 haar deuren: het was de eerste homotent in Amsterdam die ramen en deuren wagenwijd openzette. Tot dan zaten de homobars verstopt achter gesloten puien, waar je moest aanbellen en blikken van norse portiers moest trotseren om binnen te komen.

 

De Reguliersdwarsstraat was net begonnen aan de opmars van een achterbuurtstraatje naar een uitgaansstraat van jewelste. Discotheek De Viking Club en coffeeshop Downtown zaten er al; na de komst van de April kwamen er al gauw trendy bars als de Oblomov en Richter bij, later zaken als Soho, Arc en club Escape. Het gedurfde hypermoderne interieur trok de aandacht: opvallend waren de veelhoekige koepelplafonds met futuristische ventilatoren. Langs de achterwand stonden vier grote tv-monitoren, waarop non-stop videoclips werden vertoond: ook een nouveauté in die tijd. In 1994 besloot de nieuwe eigenaar Sjoerd Kooistra tot een ingrijpende verbouwing: de April opende in 1996 haar deuren.

 

De homotent was nu driemaal zo groot en had achterin een ronddraaiende bar: een voor die tijd spectaculaire publiekstrekker. Ook de nieuwe toiletten vielen op: die zaten niet meer in een steriele achterruimte, maar in een ronde vorm met open onderkant (naar de beroemde krul, het vroeger Amsterdamse straaturinoir). Na nog wat kleinere verbouwingen en veranderingen was 7 januari 2008 de dag waarop de tent dichtging, om totaal gestript en verbouwd te worden, tot en met de fundering aan toe. Door bouwkundige tegenslagen (zoals een grote scheur in de achterwand) werd de geplande heropening keer op keer verschoven. Maar nu is het bijna zover en gaat de nieuwe April open. Ik ben benieuwd!

Lees ook:Homobar April gaat verbouwen
Lees ook:Wanneer heropent café April nou eigenlijk?
Lees ook:Soho heropent op 3 maart
Lees ook:Gaycafé Lollipop Tilburg heropent
Lees ook:Homostraat Reguliersdwarsstraat heeft Engelstalige website

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Homobar April bijna klaar

  1. Pingback: Havanna terug van weggeweest | Gay

  2. Pingback: Kooistra doet pacht 31 cafés over aan Heineken | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>