Homostraat Reguliersdwarsstraat heeft Engelstalige website

De Reguliersdwarsstraat is dé homostraat van Nederland. Vorige week werd de Engelstalige versie van de webiste gelanceerd. Nu kan de hele wereld van ons homowalhalla kennisnemen. De website behandelt alles over de straat: van de middeleeuwse oorsprong tot nu, de gebouwen, bekende gezichten en een actuele agenda voor de horeca. Veel aandacht krijgen horecazaken die de straat beroemd maakten, zoals café Place Pigalle, homodancing Havanna en de pub Soho. Er wordt uitvoerig beschreven hoe dit achterafstraatje kon uitgroeien tot dé trendy homostraat van Amsterdam.  

In Amsterdam ontstonden de eerste homotenten eind jaren 20: in de oude binnenstad en goed verborgen, want als  de politie er lucht van kreeg, werd de vergunning ingetrokken. In de Reguliersdwarsstraat was de eerste tent waar homo’s welkom waren café Leenes in 1936, maar al gauw kwam de politie erachter. Hetzelfde gebeurde met de Marathon Bar. Café Populair stond sinds 1934 op de hoek aan de Singel. Hoewel ook daar de politie binnenviel, bleef dit tot in de oorlog een drukbezochte homotent. Na de oorlog waren er in deze buurt geen homobars; die kwamen er wel op andere plekken in de stad, zoals in de Paardenstraat en langs de Amstel. In de jaren 60 kwam de Kerkstraat op als homostraat en werd het DOK (De Odeon Kelder) aan de Singel de grootste homodisco van Europa. 

In 1963 werd Mac Donald geopend in de Reguliersdwarsstraat: vooral jonge homo’s, die er in het DOK niet inkwamen, bevolkten de tent, die het tot 1982 volhield. Coffeeshop Downtown opende in 1970: aanvankelijk niet speciaal voor homo’s. Inmiddels is het de oudste bestaande homozaak in de straat. In 1976 opende homodisco Viking; in 1987 sloot de politie de tent wegens drugshandel. In 1981 opende April haar deuren. Downtown was de eerste vanaf de straat zichtbare homozaak, April was dat ’s avonds. Dit luidde de gouden jaren 80 van de homohoreca in. Op dit moment wordt de April totaal gestript en zal de bar in augustus compleet vernieuwd haar deuren weer openen.  Voor verdere weetjes: zie de website.

Lees ook:Hoe de Reguliersdwarsstraat wereldberoemd werd
Lees ook:Havanna terug van weggeweest
Lees ook:Kooistra’s laatste homoclub in Reguliersdwarsstraat dicht
Lees ook:Reguliersdwarsstraat wil af van imago ‘homostraat’
Lees ook:Reguliersdwarsstraat Amsterdam moet groene oase worden: Secret Village

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>