Tweederde jongeren nog nooit soa-test gedaan

logoSoa Aids Nederland brengt vandaag nieuwe spotjes uit om het publiek te wijzen op het nut van een soa-test. 'Van alle jongeren tussen de 18 en 35, heeft slechts eenderde ooit zo’n test gedaan.' Dat zegt Soa Aids Nederlands. De belangrijkste redenen om het niet te doen, zijn ‘ik heb geen lichamelijke klachten’ en ‘ik durf niet’. In haar nieuwe Vrij Veilig Campagne pakt Soa Aids Nederland deze twee redenen aan, die zijn gebaseerd op misverstanden. Driekwart van de jongeren van 18 tot 35 jaar gebruiken bij one-night stands een condoom, maar zodra sprake is van een beginnende relatie, laat het merendeel de condooms al gauw op het nachtkastje liggen zonder eerst een soa-test te doen. Zie vrijsoavrij.nl.

spotjeHet vertrouwen in de ander groeit en de noodzaak zich te beschermen verdwijnt. Ten onrechte, blijkt uit het hoge aantal soa’s in Nederland onder jongeren. Het advies is om condoomgebruik vol te houden tot je zeker weet of je soa-vrij bent na een soa-test. In drie tv-spots spelen het monster van Frankenstein, zijn liefje Sally en dr. Frankenstein de hoofdrollen. Ook het monster heeft wel eens zin in seks. Hij staat symbool voor het meenemen van soa’s uit vorige relaties; hij is immers letterlijk opgebouwd uit andermans lichaamsdelen. In een tweede spot is het Frank die Sally ermee confronteert dat je ook zonder lichamelijke  klachten tóch een soa onder de leden kunt hebben. In de derde spot stelt dr. Frankenstein de angst voor een soa-test aan de kaak.

Lees ook:Steeds meer jongeren doen soa test
Lees ook:Zelf thuis testen op soa ‘meestal onbetrouwbaar’
Lees ook:Kans op chlamydia onder jongeren groot
Lees ook:Veel mensen hebben hiv en weten dat niet
Lees ook:Nieuwe campagne ‘Maak seks lekker veilig’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tweederde jongeren nog nooit soa-test gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>