Zelf thuis testen op soa ‘meestal onbetrouwbaar’

Soa-thuistesten zijn meestal onbetrouwbaar. Dat zegt Jan van Bergen, hoogleraar soa/hiv aan de Universiteit van Amsterdam. Soa Aids Nederland staat alarm over de soa-zelftesten, veelal via internet te koop. De uitslag is niet altijd betrouwbaar omdat de test verkeerd kan zijn uitgevoerd of omdat een test voor een hele andere soa is gekocht.

Volgens Van Bergen is het beter een test te kopen die je moet opsturen naar een laboratorium, al zijn ook die niet 100 procent zeker. Als het monster niet is afgenomen zoals zou moeten, of verkeerd is verpakt, is de uitslag ook onbetrouwbaar. Daarnaast zijn er soa’s die pas na enige tijd in een test tevoorschijn komen. Je kan je dan hebben getest voor de ziekte zich heeft geopenbaard. Soa Aids Nederland raadt iedereen aan om voor een soa-test naar de huisarts of de GGD te gaan.

Lees ook:Soa doe-het-zelf testen voldoen niet
Lees ook:Hiv-thuistest te koop bij gespecialiseerde apotheken
Lees ook:Artsen moeten sneller overgaan tot een hiv-test
Lees ook:Steeds meer jongeren doen soa test
Lees ook:Tsjechië gebruikt homotest bij asielzoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>