Aantal nieuwe hiv-infecties in Swaziland gehalveerd na verdubbeling hiv-behandeling

IMG_20160527_161320Het aantal nieuwe hiv-infecties is sinds 2011 in Swaziland bijna gehalveerd, terwijl het aantal mensen op behandeling met een onderdrukt virus verdubbeld is. Dat werd gister bekendgemaakt op de Internationale Aids Conferentie (IAS 2017) in Parijs. Met een baanbrekend project in Swaziland wilde Aidsfonds een doorbraak realiseren in het voorkomen van hiv-infecties door vrijwel iedereen te testen en zo nodig te behandelen. Deze opvallende cijfers bewijzen voor het eerst onomstotelijk dat het uitbreiden van behandeling van hiv resulteert in minder hiv-infecties (bron: persbericht).

Het land met het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld heeft het op grote schaal testen en vroeg behandelen omarmd met een fantastisch resultaat!’, reageert directeur Aidsfonds Louise van Deth. Voor Swaziland én de rest van de wereld, want samen hebben we het bewijs geleverd dat het fors opschalen van behandeling niet alleen belangrijk is voor mensen met hiv zelf maar ook het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch kan verminderen.’

In Swaziland wonen zo’n 1,4 miljoen mensen. In 2011 leefde naar schatting iets onder een derde van de bevolking (31%) met hiv. In dat jaar werden mensen pas getest en behandeld als ze door verminderde weerstand ziek werden. Met een door Nationale Postcode Loterij mogelijk gemaakt grootschalig project wilde Aidsfonds samen met Clinton Health Acces Initiative laten zien dat hiv-behandeling er ook in de praktijk voor zorgt dat het virus zich niet verder verspreidt. Inmiddels is het aantal mensen dat op behandeling is met 72.402 in 2011 gegroeid naar 171.266 in 2016. Nieuwe hiv-infecties zijn sinds 2011 met 44% afgenomen.

Hiv bespreekbaar gemaakt in dorpsgemeenschappen

In de eerste fase van het project in Swaziland (2011-2014) is hiv bespreekbaar gemaakt in de dorpsgemeenschappen en zijn mensen gemotiveerd om zich te laten testen op hiv en zo nodig te behandelen. Ruim 500.000 mensen zijn hiermee bereikt met als resultaat dat het aantal mensen dat zich jaarlijks laat testen al gauw verdubbelt. Klinieken zijn voorzien van materiaal en medicatie en medisch personeel is getraind. Ook is de leeftijd waarop jongeren zonder toestemming van hun ouders een hiv-test mogen doen verlaagd van 16 naar 12 jaar.

Fase twee ging nog een stap verder. We startten een pilot waarbij mensen die positief testen direct behandeld worden met hiv-remmers. Wereldwijd is dit de eerste keer dat deze methode op grote schaal in de praktijk getest werd. Het project laat zien dat in een land als Swaziland, met een van de hoogste prevalentiecijfers ter wereld, het vroeg behandelen van alle mensen met hiv uitvoerbaar is.

Unieke samenwerking in Swaziland

Het succes in Swaziland is bereikt door een unieke samenwerking tussen onder meer de overheid van Swaziland, netwerken van mensen met hiv,  wetenschappers, lokale en internationale NGO’s. Aidsfonds was samen met Clinton Health Acces Initiative en Nationale Postcode Loterij initiatiefnemer van dit project.

Lees ook:Revolutionair aidsproject dankzij Droomfonds Nationale Postcode Loterij
Lees ook:Vroeg behandelen verbetert gezondheid hiv-patiënt
Lees ook:Online advies over hiv-testen
Lees ook:Clinton Global Initiative selecteert baanbrekend Nederlands aidsexperiment
Lees ook:Hiv-bestrijding Nederland laat kansen liggen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>