Vroeg behandelen verbetert gezondheid hiv-patiënt

Vroegtijdig behandelen met hiv-remmers verkleint niet alleen de kans op overdracht van hiv, het verbetert ook de gezondheid van de patiënt. Op de 19e Internationale Aids Conferentie in Washington is aanvullend bewijs geleverd dat het zin heeft om behandeling met hiv-remmers als preventie in te zetten. Vorig jaar werd al aangetoond dat seropositieve mensen het virus vrijwel niet kunnen overdragen op een seronegatieve partner, als zij met hiv-remmers worden behandeld. De hamvraag was of dat ook gezondheidswinst oplevert. Dat blijkt inderdaad het geval. Een doorbraak, al komt er voorlopig alleen in Swaziland een programma waarin deze strategie wordt toepast. Andere landen wachten af.  Wat Nederland betreft, vinden het Aids Fonds en Soa Aids Nederland de tijd rijp om deze strategie toe te passen bij risicogroepen, zoals homomannen (bron: persbericht).

 

Het onderzoek is HPTN 052 en loopt tot 2015. Er doen 1763 voornamelijk heterokoppels in Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika aan mee, waarvan de ene partner hiv heeft, de andere niet. Vorig jaar werden de eerste resultaten van deze studie bekend gemaakt: als hiv-positieve partners met hiv-remmers worden behandeld, is de kans op overdracht van het virus 96 procent minder dan wanneer er later behandeld wordt. Het wetenschappelijk tijdschrift Science noemde het ‘de doorbraak van 2011’.Nu werden de resultaten uit een vervolgstudie bekend. De seropositieve partners uit HPTN 052 die vroeg behandeld zijn, hebben minder gezondheidsklachten dan de groep die later met medicatie begon. Vroegtijdige behandeling levert drievoudig voordeel: het voorkomt dat mensen aids krijgen, het voorkomt allerlei gezondheidsklachten en de kans op overdracht van het virus wordt heel klein. Mensen met hiv zijn dus gezonder en hun partners worden beter beschermd.

 

Swaziland neemt het voortouw met behandeling als preventiestrategie. Samen met STOP AIDS NOW! en de Clinton Health Acces Initiative (CHAI) en dankzij financiering van de Nederlandse Postcode Loterij kunnen de inwoners van Swaziland zich straks op grote schaal laten testen en zich eerder laten behandelen. Hierdoor zal de kans op nieuwe hiv-infecties aanzienlijk afnemen. Nu al kijken organisaties zoals de WHO en UNAIDS met grote belangstelling mee. Aan het eind van 2014 moet 90 procent van de mensen in Swaziland die hiv-behandeling nodig heeft, dat ook krijgen. De verwachting is dat uiteindelijk het aantal nieuwe infecties met 50% daalt. ‘We lopen in Nederland achter, als het gaat om op tijd testen en behandelen’, zegt Ton Coenen directeur van het Aids en Soa Aids Nederland: ‘Er zijn nog te veel mensen die te laat ontdekken dat ze hiv hebben. Behandeling als preventiestrategie moet ook in Nederland ingezet worden. Groepen die een groot risico hebben om hiv op te lopen, zoals homomannen, moeten meer bewust gemaakt worden van het belang om zich twee keer per jaar op hiv te laten testen, zodat ze op tijd met hiv-remmers kunnen beginnen.’

Lees ook:Revolutionair aidsproject dankzij Droomfonds Nationale Postcode Loterij
Lees ook:Clinton Global Initiative selecteert baanbrekend Nederlands aidsexperiment
Lees ook:Aantal nieuwe hiv-infecties in Swaziland gehalveerd na verdubbeling hiv-behandeling
Lees ook:Hiv-resistentie neemt toe in ontwikkelingslanden
Lees ook:Europese HIV-testweek 2014

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vroeg behandelen verbetert gezondheid hiv-patiënt

  1. john

    Vroegbehandeling of preventieve behandeling zal het aantal aids-gevallen zeker doen toenemen en niet afnemen. De medicatie beschadigt het immuunsysteem dusdanig dat je er vanzelf ziek van wordt. Artsen die dit voorschrijven zouden strafrechtelijk moeten worden vervolgd wegens het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg! Het hiv-virus is te zwak om een gezond persoon schade te berokkenen. Het beste medicijn tegen ziekte is gezonde volwaardige voeding en geen chemische gif-pillen!

      /   Reply  / 
  2. Joep

    De website en ‘praktijk’ van deze ‘John’ heet niet voor niets ‘simplissimo’. Triest dat er nog steeds mensen zijn die denken dat medicatie meer schade berokkent dan HIV. Beste John, met jouw zogenaamde praktijk berokken jij goedgelovige patiënten ernstig schade. HIV verzwakt het immuunsysteem zodanig (met opportunistische en dodelijke infecties als gevolg) dat dit nooit en te nimmer is op te lossen door voeding en adviezen van kruidenvrouwtjes en andere ‘genezers’. Niets mis met voedingsadviezen, maar alles mis met niet-geneeskundigen die denken op de stoel van de medisch specialist te kunnen plaatsnemen. Shame on you!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>