College rechten van de mens: ’12-maandeneis bloeddonatie geen discriminatie’

IMG_20160517_101455De 12-maandeneis voor bloeddonatie door mannen die seks hebben met mannen (MSM) blijft gehandhaafd. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld. Bloedbanken van Stichting Sanquin stelden die eis. Volgens het College is er geen sprake van discriminatie, vanwege de belangen voor de volksgezondheid.

De  wachttermijn van één jaar is wetenschappelijk onderbouwd en er is op dit moment te weinig onderzoek om die termijn te verlagen, zonder dat de veiligheid in het geding komt. In 2015 oordeelde hetzelfde College dat er bij uitsluiten van alle homo’s wél sprake was van discriminatie. Zij mogen sindsdien wel bloed doneren, als ze tenminste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad met mannen. Praktisch gezien een bijna onmogelijke eis, maar volgens Sanquin is er andere een verhoogd besmettingsrisico met infecties als hiv.

Lees ook:Homobloed doneren blijft riskant
Lees ook:‘Bloedbank discrimineert homo- en biseksuele mannen’
Lees ook:Sanquin blijft homo’s weigeren
Lees ook:Homomannen mogen in toekomst mogelijk weer bloed doneren
Lees ook:Homo’s VS mogen bloed doneren – in Nederland nog niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>