Homo’s VS mogen bloed doneren – in Nederland nog niet

Homomannen in de Verenigde Staten kunnen weer bloed doneren. Tenminste: als ze minimaal twaalf maanden geen seks met een andere man hadden. Ik vraag me af hoe dat kan worden gecontroleerd en of de roze community er blij mee moet zijn. De Amerikaanse homobeweging reageert verdeeld. ‘Een jaar geen seks hebben is in feite een levenslang verbod’, zei een woordvoerder.

Critici zeggen dat hiv-testen het virus binnen 45 dagen kunnen opsporen en dat een langere termijn dus niet zinvol is. Sinds 1983 mochten homoseksuele mannen helemaal geen meer bloed doneren. Dat bepaalde de toenmalige regering aan het begin van de aids-epidemie.  Een hoogleraar van de Harvard Universiteit vindt het ‘een grote overwinning voor de burgerrechten van homo’s.’  De bloedbanken verwachten met de beleidswijziging 2 tot 4 procent meer donorbloed binnen te krijgen. In Nederland kunnen homo’s voorlopig nog geen bloed doneren.

 

Lees ook:Homomannen mogen in toekomst mogelijk weer bloed doneren
Lees ook:Franse homomannen mogen bloed doneren
Lees ook:Opheffen verbod homo’s als bloeddonor wassen neus
Lees ook:Homo’s ‘mogen weer bloed doneren’
Lees ook:Homobloed doneren blijft riskant

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>