Duitsland zet vaart achter rehabiliteren homo’s

IIMG_20160602_132651n Duitsland werd lange tijd niets vernomen op het gebied van rehabiliteren van homoseksuele mannen die slachtoffer waren van de ‘Schwulen-Paragrafen’, maar ineens wil de Duitse minister van Justitie Heiko Maas daar vaart achter zetten. Hij werkt aan een wet die nog in deze regeringsperiode moet ingaan en die slachtoffers van paragraaf 175 rehabiliteert en schadeloos stelt, met name homo’s die tussen 1949 en 1969 werden bestraft.

In die tijd was nog altijd de strafvervolging van kracht die door de nazi’s was opgesteld. Slachtoffers werden niet alleen bestraft, maar verloren ook hun huis en hun baan: in totaal zo’n 50.000 homomannen. Sinds 1969 zijn homoseksuele handelingen niet meer strafbaar. In totaal wordt erop gerekend dat zo’n vijfduizend slachtoffers nog in leven zijn en tot zo’n 1000 euro schadevergoeding op hun bankrekening krijgen bijgeschreven, als de wet erdoor komt. Ineens gaat het snel: nog geen half jaar geleden kwam de regering naar buiten met het plan tot rehabiliteren. Zeker tot 1969 had het Duitse justitie-apparaat er niets op tegen om aan antieke naziwetten vast te houden als het ging om de roze medemens, mede op grond van de heersende ‘christelijke moraal’. Nu ziet het er naar uit dat paragraaf 175 alsnog postuum niertig wordt verklaard.

Lees ook:Duitsland: compensatie voor tussen 1949 en 1969 veroordeelde homo’s
Lees ook:Misbruikschandaal Duitse koorknapen veel groter dan gedacht
Lees ook:Homo-minister onder vuur
Lees ook:Kriterion Amsterdam op 4 mei: Vervolging homo’s in WOII
Lees ook:Colt-case-team vindt moordenaar homo’s in 1993

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>