Duitsland: compensatie voor tussen 1949 en 1969 veroordeelde homo’s

Het Duitse kabinet heeft woensdag een wet aangenomen die de veroordeling van duizenden homo’s teniet doet. Tussen 1949 en 1969 veroordeelde homo’s die nog in leven zijn, krijgen een financiële compensatie voor het aangedane leed. Zij werden veroordeeld onder Paragraaf 175 in het Duitse Wetboek van Strafrecht dat sinds 1871 homoseks verbood.

Tijdens het naziregime werd de wet strikt nageleefd, maar ook in het democratische West-Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog. In Oost-Duitsland gebeurde dat minder strikt. Homoseksualiteit in in Oost-Duitsland sinds 1968 en in West-Duitsland sinds 1969 niet meer strafbaar. Paragraaf 175 werd echter pas in 1994 officieel uit het wetboek geschrapt. ’De rehabilitatie van mannen die enkele vanwege hun seksuele voorkeur werden vervolgd had veel eerder moeten gebeuren’, vindt de Duitse minister van Justitie, Heiko Maas (SPD), initiatiefnemer van de wet. De betroffen mannen krijgen een schadevergoeding van 3.000 euro voor ieder jaar dat ze achter de tralies zaten. Het ministerie schat dat er zo’n 68.300 mensen onder Paragraaf 175 zijn veroordeeld.

Lees ook:Duitse homo’s krijgen eerherstel en schadeloosstelling
Lees ook:Duitse homo’s herdenken nazi vervolging
Lees ook:9-11: een belangrijke Duitse datum
Lees ook:9/11 – een belangrijke Duitse dag
Lees ook:Duitsland zet vaart achter rehabiliteren homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>