Britse regering bezig aan ‘Alan Turing law’ om duizenden homo’s te ‘vergeven’

De Britse regering is bezig aan een wet die duizenden homo’s gratie moet verlenen, die in het verleden zijn veroordeeld voor misdaden waarvoor ze vandaag de dag onschuldig zouden zijn, vanwege de decennialang geldende Victoriaanse ‘gross indecency laws‘ (bijvoorbeeld de beroemde Engelse schrijver Oscar Wilde). De regering wil ‘op korte termijn’ de zogenoemde Alan Turing law introduceren.

Alan Turing is min of meer het boegbeeld van de indertijd veroordeelde homo’s, op grind van zijn geaardheid. De Britse wiskundige werd beroemd vanwege het breken van de nazi-code in de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 1952 veroordeeld tot chemische castratie. Hij verkoos zelfmoord. In 2013 werd hem postuum gratie verleend.  Sinds 1967 in seks tussen twee mannen niet meer strafbaar, maar het duurde tot 1997 tot de laatste strafwet van tafel ging.

Lees ook:Duizenden Britse homo’s krijgen officieel eerherstel
Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing
Lees ook:Alain Turing krijgt 60 jaar na zijn dood gratie
Lees ook:Massale steun voor gratie Britse homo’s
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>