Massale steun voor gratie Britse homo’s

Tienduizenden Britten hebben een online petitie ondertekend voor rehabilitatie van homoseksuelen die in het verleden door anti-homowetten zijn veroordeeld. Bijna 50.000 Britten zijn vroeger veroordeeld vanwege homoseksualiteit, maar zijn nooit gerehabiliteerd, nadat de wetten waren afgeschaft. Van hen zijn zo’n 15.000 nog steeds in leven.

Aanleiding voor de petitie is de gratie die Alan Turing postuum heeft gekregen. De beroemde wiskundige wist in de Tweede Wereldoorlog de Enigma-code te kraken die de nazi’n voor hun communicatie gebruikten. In 1952 werd hij veroordeeld voor homoseksualiteit en moest chemische castratie ondergaan. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. De initiatiefnemers van de petitie dat de gratie ook geldt voor andere slachtoffers van de anti-homowetten.

Lees ook:Alain Turing krijgt 60 jaar na zijn dood gratie
Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?
Lees ook:Graham Moore in dankspeech: zelfmoordplannen op zijn 16e omdat hij ‘anders’ was
Lees ook:Britse regering bezig aan ‘Alan Turing law’ om duizenden homo’s te ‘vergeven’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>