Honderdduizenden Italianen de straat op tegen gelijke LGBT-rechten

Italië is het enige grote West-Europese land zonder geregistreerd partnerschap voor LHBT’s. Vorige week zaterdag gingen in zeker tachtig steden en dorpen tienduizenden mensen de straat op, in aanloop naar de Senaatsvergaderingen over een geregistreerd partnerschap. Steden als Rome, Florence en Milaan kennen zo’n partnerschap, maar een landelijke regeling kent Italië niet.  Zoals verwacht, wist de katholieke kerk gisteren honderdduizenden in Rome te mobiliseren voor een tegendemonstratie.

Met een geregistreerd partnerschap krijgt iemand het recht om het kind van de partner van hetzelfde geslacht te adopteren. Tegenstanders vinden dat een ‘ondermijning van het huwelijk’. De paus zei onlangs nog ‘alle respect te hebben’ voor homoseksuelen, maar dat het huwelijk een verbintenis tussen een man en een vrouw is en zo moet blijven. Tegenstanders kwamen naar Circus Maximus in Rome, maar gingen ook in andere steden de straat op. Het Vaticaan heeft nog altijd een stevige vinger in de Italiaanse pap en is en blijft tegen gelijke rechten voor LHBT’s. Ook de politiek is sterk verdeeld: niet alleen in de conservatief/christelijke hoek, maar ook binnen de centrum-linkse Democratische Partij van premier Renzi (die het voorstel heeft ingediend) is veel verzet.

Lees ook:Italië: tienduizenden de straat op voor homohuwelijk
Lees ook:Partnerregistratie voor homo’s en lesbiennes op Aruba
Lees ook:Massale opkomst Pride Parade Rome
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Noorwegen
Lees ook:Ieren zeggen duidelijk ‘ja’ tegen homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>