STOP AIDS NOW! steekt 10 duizend kaarsjes aan om de aidsdoden in de wereld te herdenken

Op dinsdag 1 december – Wereld Aids Dag – steekt STOP AIDS NOW! om 07.00 uur in de Amsterdam ArenA tienduizend kaarsjes aan om de aidsdoden in de wereld te herdenken, in aanwezigheid van Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, de ambassadeurs van STOP AIDS NOW! Angela Groothuizen en Nicolette Kluyver en de directeur van STOP AIDS NOW! Louise van Deth (bron: persbericht). 

Aids is nog steeds één van de meest dodelijke infectieziektes van de wereld. Elke 26 seconden sterft er in de wereld iemand onnodig aan de gevolgen van aids. Dat is te voorkomen met levensreddende medicijnen, maar niet iedereen met hiv heeft daar toegang toe. Daarom stierven er vorig jaar wereldwijd 1,2 miljoen mensen aan aids. Door de internationale inzet bij de bestrijding van aids is wel bereikt dat het aantal aidsdoden en nieuwe hiv-infecties niet meer toeneemt. Toch zijn er nieuwe regio’s waar de aantallen juist wel verontrustend toenemen. Hiv is zich de afgelopen tien jaren juist sneller gaan verspreiden in Oost Europa, Centraal Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Juist meisjes en jonge vrouwen blijken tegenwoordig een bijzonder kwetsbare groep te zijn. Seksueel geweld, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en het taboe op hiv en aids zijn vooral de oorzaak. Zo komt hiv In Zuid-Afrika acht keer vaker voor bij meiden tussen de 15 en 19 jaar dan bij jongens uit dezelfde leeftijdscategorie. De eerste keer seks is voor veel vrouwen in Oost- en Zuid-Afrika vaak gedwongen seks. Kennis over veilig vrijen en de preventie van een hiv-infectie is er niet en door schaamte en stigma, laten zowel mannen en vrouwen zich niet of té laat testen op hiv, waardoor het virus zich verder kan verspreiden.

Lees ook:Museumplein symbolische begraafplaats aidsslachtoffers
Lees ook:STOP AIDS NOW: ‘Lefgozers gezocht!’ (vanaf 4 juli)
Lees ook:Femke Halsema voorzitter Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland
Lees ook:Op Wereld Aids Dag kort Nederland op aidsbestrijding
Lees ook:Wereld Aids Dag 2014: Angela Groothuizen met enorm aids lint op het Museumplein

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>