Aids Fonds en Artsen zonder Grenzen: ‘Maak hiv-medicatie wereldwijd toegankelijk’

red-ribbon-228x228[1]Aids Fonds en Artsen zonder Grenzen dringen er bij Minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking op aan hiv-medicatie wereldwijd toegankelijk te maken. Woensdag kreeg ze de petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’ aangeboden. De petitie roept de minister op om het internationale patentensysteem op medicijnen tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 op de agenda te zetten en werd aangeboden door Ton Coenen van het Aids Fonds en Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen (bron: persbericht).

Door patentafspraken met farmaceutische bedrijven worden marktprijzen van hiv-remmers onnodig hoog gehouden. Daarmee wordt de toegang tot levensreddende medicatie voor miljoenen mensen met hiv bedreigd, vooral in lage- en midden-inkomenslanden. In plaats van de eigen farmaceutische industrie te beschermen, moet de EU het leven van mensen met hiv voorop stellen, vinden het Aids Fonds en Artsen zonder Grenzen. Meer dan tienduizend Nederlanders ondertekenden de petitie die werd gesteund door ruim dertig nationale en internationale organisaties gesteund, UNAIDS.

Volgens Coenen wordt Nederland gezien als ‘pionier in de internationale aidsbestrijding.’ Hij wil dat de minister onze vooruitstrevendheid ook tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie met trots uitdraagt; ‘Het najagen van winst zou nooit zwaarder mogen wegen dan een mensenleven.’ Minister Ploumen is voorstander van een nieuwe ‘standaard’ in de Europese handelsverdragen: nieuwe afspraken, o.a. met de farmaceutische industrie, die de toegankelijkheid van hiv-remmers en andere medicijnen moeten garanderen in die landen waarmee een handelsakkoord wordt gesloten.

Patenten geven farmaceutische bedrijven de rechten om hun producten lange tijd exclusief, onder een zelf bepaalde prijs, op de markt te brengen: hoge prijzen die 20 jaar kunnen standhouden. Voor lage inkomenslanden gelden  uitzonderingen: dankzij internationale verdragen hoeven zij geen patenten op geneesmiddelen te erkennen. De merkloze (generieke) medicijnen die hier worden verkocht en geproduceerd zijn net zo effectief, maar aanzienlijk goedkoper. Voor midden-inkomenslanden geldt dit niet: zij moeten zelf met farmaceuten onderhandelen, maar worden vaak onder druk gezet door Westerse overheden die hun eigen farmaceutische industrie willen beschermen, zoals de Europese Unie. Coppens: ‘De gevolgen daarvan zijn desastreus: gevaarlijk hoge prijzen, tekorten in lokale overheidsbudgetten en honderdduizenden mensen met hiv die de prijs met hun levens moeten betalen.’ 

 

 

Lees ook:Onnodig veel doden door slechte toegang tot hiv-medicatie
Lees ook:Meer dan 13.000 handtekeningen voor petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’
Lees ook:Dinsdag 26 april: Aids Fonds start campagne met pop-up fototentoonstelling
Lees ook:Nieuwe campagne Aids Fonds van start: Ik wil blijven leven – Geen medicijnen is doodzonde
Lees ook:Aids Fonds geschokt door stijging nieuwe hiv-infecties in de wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>