Acteurs eisen gratie Britse homoseksuelen bij William en Kate

IMG_20160602_124726Acteurs Benedict Cumberbatch en Stephen Fry hebben in een open brief aan prins William en zijn vrouw Kate geëist dat ze gratie verlenen aan 49.000 homoseksuelen. De afgelopen dagen hebben tienduizenden Britten een online petitie  ondertekend voor rehabilitatie van homo’s die in het verleden werden vervolgd. De open brief stond vandaag in The Guardian.

Cumberbach is genomineerd voor een Oscar voor zijn rol als Alan Turing in The Imitation Game. Turing wist de Enigma-code van de nazi’s te kraken. Na de oorlog werd hij vanwege homoseksualiteit vervolgd en pleegde hij zelfmoord. Niet lang geleden verleende de Britse koningin hem officieel gratie. Cumberbach vindt dat niet genoeg: ‘De wetgeving van het Verenigd Koninkrijk heeft duizenden levens van homoseksuelen onmogelijk gemaakt. Het gaat om 49.000 mensen, van wie zo’n 15.000 nog in leven zijn. De brief is ook ondertekend door het nichtje van Turing, regisseur Morten Tyldum en activist Peter Tatchell. Het Koninklijk Huis heeft laten weten niet te reageren, omdat het ‘een onderwerp voor de politiek’ is.

Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing
Lees ook:The Imitation Game verfilmt tragische leven Alan Turing
Lees ook:Alain Turing krijgt 60 jaar na zijn dood gratie
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?
Lees ook:Britse regering bezig aan ‘Alan Turing law’ om duizenden homo’s te ‘vergeven’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>