Plasterk: Tholen maakt met weigerambtenaren ‘lange neus naar staat’

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat Tholen ‘een lange neus naar de staat’ heeft gemaakt door op de valreep drie weigerambtenaren aan te nemen, maar kan er niets aan veranderen. Vanaf 1 november mogen gemeenten geen weigerambtenaren meer in dienst nemen: trouwambtenaren die weigeren huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen af te sluiten.

De gemeente Tholen in Zeeland haalde er op de valreep – vlak voor 1 november – drie binnen. Volgens Plasterk is het ‘feitelijk ontwijken van de wet zoals die nu geldt en dat is niet fraai.’  De SGP neemt het in de Tweede kamer op voor Tholen, waar streng gereformeerden in de meerderheid zijn: de gemeente heeft de ambtenaren aangenomen zonder naar gewetensbezwaren te vragen. Die zouden pas na de benoeming naar buiten zijn gekomen. Overigens telt de gemeente slechts achtduizend inwoners en is het niet aannemelijk dat eerdaags horden roze trouwlustigen bij het gemeentehuis aankloppen.

Lees ook:Tholen stapt af van LHBT-onvriendelijke zaken en is klaar voor LHBT-beleid
Lees ook:Urk houdt vast aan weigerambtenaren
Lees ook:Weigerambtenaren horen niet thuis in Amsterdam
Lees ook:Weigerambtenaren voelen zich gediscrimineerd
Lees ook:Amsterdam telt twee weigerambtenaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>