Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing

IMG_20160527_135213De beroemde Britse wiskundige Alan Turing pleegde in 1954 zelfmoord, na in 1952 te zijn veroordeeld voor homoseksualiteit. Koningin Elisabeth verleent hem 60 jaar na zijn dood gratie. Na afronding van formaliteiten heeft de Britse Queen het dinsdag officieel afgekondigd. Turing wist de Enigmacode te kraken die de nazi’s bij hun militaire communicatie gebruikten. De machine die hij daarvoor maakte, is de voorloper van de computer. Na de oorlog programmeerde hij de eerste computers ter wereld.

Turing was openlijk homoseksueel en werd in 1952 veroordeeld omdat hij een relatie had met een man. Een van zijn straffen was het slikken van oestrogeen om zijn ‘driften te beheersen’, iets wat ook wel chemische castratie heet. Twee jaar later pleegde Turing op 41-jarige leeftijd zelfmoord. Al jaren is geprobeerd om hem postuum gratie te verlenen. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown excuses aan voor de behandeling van Turing, maar er kwam geen formele gratie.

Lees ook:Alain Turing krijgt 60 jaar na zijn dood gratie
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?
Lees ook:The Imitation Game verfilmt tragische leven Alan Turing
Lees ook:Britse regering bezig aan ‘Alan Turing law’ om duizenden homo’s te ‘vergeven’
Lees ook:Massale steun voor gratie Britse homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>