Debat over Seksuele diversiteit in Marokkaanse kring tijdens Amsterdam Gay Pride

Stichting Art. 1, initiatiefnemer van de zogeheten ‘Marokkaanse boot’, organiseert tijdens de Amsterdam Gay Pride op woensdag 30 juli in de Oude Lutherse Kerk een debat over seksuele diversiteit in Marokkaanse kring. Hiermee wil de organisatie de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT’s vergroten en taboes hieromheen doorbreken. LHBT-activisten uit Marokko komen naar Amsterdam om deel te nemen aan dit debat (bron: persbericht).

Twee prominente homo-activisten, Rayan en Abdelwahid, komen naar het debat. Zij zijn de hoofdrolspelers uit ‘I am Gay and Muslim’, de spraakmakende documentaire van Chris Belloni die op veel internationale filmfestivals is vertoond. Zij gaan in gesprek met moderator Boris Dittrich en vertellen hun ervaringen over een leven als homoseksueel in Marokko. In de Marokkaanse gemeenschap is het onderwerp seksuele diversiteit taboe en kan het zelfs tot verstoting leiden. Dit weerhoudt de 23-jarige Rayan niet om deel te nemen aan het evenement. In Marokko maken de twee homo-activisten zich hard voor LHBT en mensenrechten in het algemeen. Rayan strijdt al sinds zijn vijftiende jaar voor LHBT-rechten en is één van de weinige in zijn land die openlijk durft te spreken over dit onderwerp.

Ook gaat tijdens deze avond ‘De Beslissing’ in première, een korte film in regie van Wahid Sanouji, geproduceerd door Chris Belloni en Arjen Barel. Sanouji, zelf geen homo, wil met zijn film aandacht vragen voor Marokkaanse jongeren die worstelen met hun seksuele identiteit. Hij hoopt dat zijn film seksuele diversiteit bespreekbaar maakt binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Hoofdrolspeler Hassan Slaby, bekend van de televisieserie Spangas , en filmmaker Sanouji gaan na afloop van de film in gesprek met Boris Dittrich. De film- en debatavond is een inhoudelijke avond die vooraf gaat aan de Canal Parade op zaterdag 2 augustus. Stichting art.1 organiseert de eerste Marokkaanse boot tijdens de jaarlijks terugkerende botenparade. Op de boot varen Marokkaanse LHBT’s, prominente Marokkanen en bekende artiesten als Mr Oasis, Fatima Surpreme en DJ Lupe mee.

Datum: woensdag 30 juli, 20.00 uur

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam

Het debat en de film zijn vrij toegankelijk, aanmelden verplicht: [email protected]

Lees ook:Homo’s uit Marokko op Canal Parade
Lees ook:Canal Parade: Marokkaanse boot vaart vooraan
Lees ook:Marokko bang voor homo’s en ander westers verval
Lees ook:Film homoseksuele moslims van Belloni
Lees ook:Benefietavond Marokkaanse boot Canal Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>