Bisschop Gijsen misbruikte twee jongens

De vorig jaar overleden bisschop Joannes Gijsen (1932-2013) heeft twee jongens misbruikt. Dat bevestigt het bisdom van Roermond. Bisschop Frans Wiertz biedt de slachtoffers zijn excuses aan. De klachtencommissie van de katholieke kerk heeft twee klachten tegen Gijsen gegrond verklaard. De commissie noemt geen namen, maar het bisdom Roermond erkent dat het om Gijsen gaat. De twee klachten gaan over het betasten van de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens. In 1959 in Valkenburg, waar Gijsen kapelaan was en in 1961 in Kerkrade, waar Gijsen leraar op het seminarie Rolduc was.

Gijsen werd in 1972 in Rome tot bisschop van Roermond benoemd. Hij stond bekend als eigenzinnig, maar oerconservatief en kwam daardoor nogal eens in conflict met de progressieve koers van andere Nederlandse katholieke kerkleiders. In de jaren 70 en 80 kwam hij geregeld in het nieuws met zijn behouden standpunten over abortus, euthanasie en het katholieke onderwijs. In 1993 nam hij uit gezondheidsredenen ontslag en vertrok naar een klooster in Oostenrijk. Drie jaar later werd hij bisschop op IJsland en in 2007 kwam hij terug naar Nederland. Gijsen werd in de laatste jaren van zijn leven veelvuldig in verband gebracht met geruchten over seksueel misbruik van kinderen binnen katholieke instellingen. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij en/of kennis van seksueel misbruik. In de jaren 50 was hij al beticht van gluren. Ook in Reykjavik werd zijn naam in verband gebracht met onoorbare praktijken.

Lees ook:Tweede Nederlandse bisschop schuldig aan misbruik jongetjes
Lees ook:Broeder wist van seksueel misbruik jongens
Lees ook:Klachten tegen Gijsen bestonden al langer
Lees ook:Tien Spaanse priesters aangeklaagd wegens seksueel misbruik minderjarige jongens
Lees ook:Veel meldingen seksueel misbruik binnen kerk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bisschop Gijsen misbruikte twee jongens

 1. Robert van Duijn

  Met betrekking tot bischop Gijsen.
  Natuurlijk is het een goede zaak dat Gijsen eindelijk officieel een dader is. Niet alleen dat hij kinderen heeft misbruikt, maar het feit dat hij het altijd heeft ontkent maakt dat hij deze mensen jarenlang is blijven kwellen wat een desastreus effect moet hebben veroorzaakt.
  Ik ben benieuwd of postuum oa. De koninklijke onderscheiding wordt afgenomen. Dat zou zeker moeten.
  Mijn sympathie gaat uit naar de slachtoffers

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>