Tweede Nederlandse bisschop schuldig aan misbruik jongetjes

Een tweede bisschop blijkt zich aan jonge jongens te hebben vergrepen en opnieuw probeerde de  kerk de zaak te verzwijgen. Naast Jo Gijsen blijkt ook de in 2000 overleden Jan Niënhaus schuldig. Van 1982 tot 1999 was hij hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. Het misbruik vond plaats vanaf het midden van de jaren vijftig tot begin jaren zeventig. Toen was Niënhaus kapelaan in Schalkwijk en Amersfoort en later leraar, conrector en rector van het kleinseminarie in Apeldoorn.

De klachtencommissie van het Meldpunt Misbruik RKK had twee jaar geleden al vier klachten tegen hem gegrond verklaard, maa het aartsbisdom Utrecht zweeg erover, tot de Volkskrant de zaak onderzocht. Kardinaal Eijk noemt het allemaal ‘verdrietig’ en hoopt dat de gegrondverklaring van de klachten ‘kan helpen in het helingsproces van de slachtoffers.’  Opnieuw lijkt de katholieke kerk liever te zwijgen over gevallen van misbruik en vooral haar eigen straatje schoon te willen vegen. Kort geleden betuigde het bisdom van Roermond pas openlijk spijt over de wandaden van oud-bisschop Gijsen (tegen wie twee klachten gegrond werden verklaard), nadat het Katholieke Nieuwsblad daarover vragen had bericht. Ook bij de commissie-Deetman zijn meldingen tegen Niënhaus binnengekomen. Een koepel van twintig scholen in Groningen en Drenthe heeft de naar Mgr. Niënhausstichting al veranderd in Fidarda.

Lees ook:Bisschop Gijsen misbruikte twee jongens
Lees ook:Seksueel misbruik katholieke kerk: ‘Het einde van de zwijgcultuur’
Lees ook:Broeder wist van seksueel misbruik jongens
Lees ook:Veel meldingen seksueel misbruik binnen kerk
Lees ook:Ierse bisschoppen weg om pedofiele schandalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>