Stem vóór de nieuwe transgenderwet!

‘Stem vóór de nieuwe transgenderwet’. Dat roept COC-voorzitter Tanja Ineke op in een brief aan de Eerste Kamer. Het is onzeker of die wet de meerderheid haalt in de senaat, wanneer de wet van staatssecretaris Teeven van Justitie in de week van 16 december wordt behandeld. De nieuwe wet moet geslachtsregistratie makkelijker maken. Volgens een wet uit 1985 moeten een transgender operatief van geslacht veranderen om een M of en V in het paspoort te krijgen. In de nieuwe wet vervalt deze eis.

Tanja Ineke vindt het ‘onaanvaardbaar’ dat een transgender in zijn of haar lichaam moet laten snijden om door de overheid te kunnen worden geaccepteerd. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Portugal hebben hun wetgeving al aangepast. De Raad van Europa, de Verenigde Naties en Human Rights Watch hebben Nederland over de bestaande wet op de vingers getikt. Zij vinden de wet een schending van het mensenrecht op onschendbaarheid van het lichaam en op privacy. Zondagavond is ‘Andere Tijden’  op Nederland 2 gewijd aan transgenders van het eerste uur (klik hier).

Lees ook:Nieuwe transgenderwet: ‘eindelijk zeggenschap over eigen geslacht’
Lees ook:COC-voorzitter Tanja Ineke: ‘Transgender topmodel ontzettend belangrijk’
Lees ook:Homohuwelijk in Portugal een feit
Lees ook:Carry Slee krijgt Bob Angelo penning
Lees ook:Medische behandeling geslachtskenmerken transgenders nog steeds niet vergoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>