Carry Slee krijgt Bob Angelo penning

De Bob Angelo penning is dit jaar toegekend aan de kinderboekenschrijfster Carrie Slee. Het COC reikt de prijs ieder jaar uit aan personen of instanties die veel voor de roze gemeenschap hebben betekent. Slee kreeg de prijs omdat het in haar boeken ‘heel gewoon is om lesbienne, homo, bi of transgender te zijn’. Voorzitter Tanja Ineke: ‘ Voor LHBT-jongeren bieden die boeken herkenning en het gevoel dat ze niet de enige zijn.’ De tweede penning ging naar de Zweedse mensenrechten-activist Thomas Hammarberg. Van 2006 tot 2012 was hij mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa en zette roze rechten hoog op de agenda. Zo schreef hij het eerste rapport over mensenrechten van transgenders in Europa. Zijn ‘baanbrekende werk leidde tot concrete verbeteringen van de rechten van LHBT’s in Nederland en de rest van Europa’.

De uitreiking van de penningen vond plaats tijdens True Colors, een fundraising evenement van het COC in de Amsterdamse poptempel Paradiso, die vorig jaar in plaats kwam van de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. De Bob Angelo penning is in 1991 door het COC in gesteld. Het is een hommage aan COC oprichter Niek Engelschman (1913-1988), die BOB Angelo als schuilnaam gebruikte in een tijd waar homoseksualiteit in ons land nog verboden was. Naast de penning wordt sinds 1998 zo nu en dan ook de Bob Angelo oorkonde uitgereikt. Een aantal voorgangers van Slee, die de penning ontvingen, waren Benno premsela, pater Jan van Kilsdonk, Paul de Leeuw, Marjan Sax, Rob Tielman, John Blankenstein, Henk Krol, PANN, Arie Boomsma, Erwin Olaf, Roze in Blauw, Boris Dittrich en Transgender-beweging Nederland.

Lees ook:Bob Angelo Penning voor André van Duin en Miriam van der Have
Lees ook:COC: True Colors 2016 op zondag 24 januari in Paradiso Amsterdam
Lees ook:COC – True Colors, 22 januari in Paradiso Amsterdam
Lees ook:COC Nieuwjaarsreceptie nieuwe stijl: True Colors
Lees ook:COC-prijs voor Leo Schenk en Amsterdam Gay Pride

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>