Lesbische ouders kunnen kind eenvoudiger erkennen

4635930-venus-twee-ringen-bij-elkaar-symbool-van-lesbische-relatie[1]D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra en Senator Marijke Scholten vinden het goed nieuws dat een meerderheid van de Eerste Kamer vandaag voor de wet Lesbisch ouderschap heeft gestemd. Hiermee wordt de motie-Pechtold na zes jaar uitgevoerd en is er opnieuw een onderdeel van het Roze Stembusakkoord gerealiseerd. De nieuwe wet regelt dat lesbische ouderparen, net als heteroparen, hun kind eenvoudig op het gemeentehuis kunnen erkennen (bron: persbericht).

Nu moeten lesbische paren nog een langdurige, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure in gaan. Dat kan ertoe leiden dat een kind wees wordt als de biologische moeder in die periode overlijdt. Dijkstra: ‘Ik ben blij dat het nu afgelopen is met de discriminatie van lesbische gezinnen. Er zijn meer gezinsconstructies dan man en vrouw gangbaar, waar in de wetgeving tot nu toe onvoldoende rekening mee is gehouden. Voor twee vrouwen met een kinderwens is dit nu eindelijk opgelost.’ D66-Senator Scholten: ‘Deze wet regelt dat de vrouwelijke partner van de moeder, de zogenaamde duomoeder, juridisch ouder van een kind kan worden zonder dat daarvoor een gerechtelijke procedure nodig is. Het juridisch ouderschap heeft gevolgen voor het gezag over het kind, de naam, nationaliteit en voor het erfrecht. Hiermee wordt naast het biologisch ouderschap ook het sociale ouderschap grond voor familierechtelijke betrekkingen. Zo wordt beter aangesloten bij de feitelijke opvoedingssituatie van het kind.’

Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van het ‘Roze Stembusakkoord’ dat op 3 september 2012 ondertekend is door een ruime meerderheid van D66, VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50+. In dit akkoord spraken de partijen af om vijf kwesties op het gebied van emancipatie zo snel mogelijk te regelen. Naast het lesbisch ouderschap werd eerder al voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit op alle scholen gerealiseerd. Erkenning van genderidentiteit en het afschaffen van de weigerambtenaar en de enkele feit-constructie zijn de laatste drie punten waar nog wetgeving voor ligt.

Lees ook:Doorbraak voor lesbische duo-moeder
Lees ook:Wetsvoorstel mijlpaal lesbische duo-moeder
Lees ook:Eerste duomoeders erkennen kind in gemeentehuis
Lees ook:Advies staatscommissie: kind moet vier ouders kunnen hebben
Lees ook:Eerste Kamer stemt voor wet Lesbisch ouderschap

1 Reacties // Reageer

One thought on “Lesbische ouders kunnen kind eenvoudiger erkennen

  1. sceptisch

    Waarom moeten we dit willen?
    Ik ben hier zeer sceptisch over en heb een aantal bezwaren die weerlegd moeten worden.
    we hebben het hier over het belang van kinderen, verder ben ik mij bewust dat deze bezwaren het homohuwelijk kunnen ondermijnen. Het is dus van belang dat deze bezwaren rationeel behandeld worden.
    1. Twee vrouwen kunnen niet zonder derde partij kinderen krijgen hier door vergroot je de kans op complicaties.
    2. Waarom heeft een kind geen vader en een moeder nodig? je gaat hier naar een situatie waar het principe is waar één van de rollen ontbreekt.
    Je zou deze argumenten kunnen door trekken naar een vorm van kinderverwaarlozing.
    Iedereen heeft de vrijheid om hun gevoelens te volgen en samen te leven met wie die wil afgezien van leeftijd en familie beperking natuurlijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>