Advies staatscommissie: kind moet vier ouders kunnen hebben

Anno 2016 moet een kind vier ouders kunnen hebben. Dat adviseert de staatscommissie Herijking Ouderschap onder leiding va noud-burgemeester Aleid Wolfsen. Op dit moment kan een kind twee ouders hebben. Daardoor vallen ouders op juridisch gebied buiten de boot. Maar vandaag de dag komen er steeds meer meeroudergezinnen voor, bijvoorbeeld een lesbisch en een homostel dat met z’n vieren de opvoeding van een kind op zich neemt.

De staatscommissie heeft op verzoek van het kabinet ruim tweeënhalf jaar de modernisering van het familierecht onderzocht. De behoefte ontstond na een debat in 2013 over lesbisch ouderschap. Alternatieve gezinsvormen blijken ‘in principe niet schadelijk’ te zijn voor het kind. Of het nu opgroeit in een eenoudergezin, een samengesteld gezin met stiefouders of pendelt tussen twee homostellen: het maakt niet uit,. zo lang het kind maar weet hoe het zover is gekomen. Met die conclusie is het volgens de commissie ‘niet meer dan logisch en bovendien noodzakelijk’ dat de wet zich aanpast aan wat in de praktijk gaande is. COC-voorzitter Tanja Ineke sprak in een eerste reactie over ‘een historisch overwinning voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen.’

Lees ook:Petitie om meerouderschap regenbooggezinnen wettelijk te regelen
Lees ook:Roze Dag van het Gezin bij het COC
Lees ook:Tv-tip: De Roze Wolk
Lees ook:COC wil extra maatregelen tegen anti-LHBT-geweld en meer LHBT-acceptatie
Lees ook:Nederland doet het goed bij homorechten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>