Meningitis C duikt op in internationale homoscene

Soaids[1]In ons omringende landen is de afgelopen maanden een klein maar groeiend aantal homomannen ernstig ziek geworden door bacteriële hersenvliesontsteking (Meningitis). Uit onderzoek blijkt dat één bepaald type bacterie, meningokok type C, voor die infecties verantwoordelijk is. Dit type veroorzaakt vaker dan andere meningokokken een ernstig ziekteverloop. De kans daarop is klein, maar het is raadzaam om alert te zijn. In Frankrijk (regio Parijs) en Duitsland (Berlijn) zijn acht gevallen van infectie onder homomannen bekend, in België één en sinds 2010 in de VS 26 (New York en Los Angeles). Tot nu toe zijn tien patiënten overleden, waarvan – voor zover bekend – vijf hiv hadden. In Nederland zijn nog geen infecties gemeld. De ziekte is geen homoziekte. Er zijn geregeld uitbraken van de ziekte in de wereld. De uitbraak onder homomannen is tot nu toe niet groot. Er is geen sprake van een epidemie (bron: persbericht).

 

Meningokokken zijn bacteriën die bij 10 tot 35 procent van de mensen in de keel voorkomen (dragerschap). Dragerschap komt meer voor bij tieners, jongvolwassenen en rokers. Wanneer je de bacterie in je keel meedraagt, kan je die doorgeven aan anderen, ook als je zelf niet ziek bent. Dragers worden zelden ziek, maar bij een verminderde weerstand is de kans dat de bacterie het lichaam binnendringt groter. De meningokok bevindt zich in de neus of keel. Door hoesten en niezen komen druppeltjes met de bacterie in de lucht die anderen kunnen inademen. Daarom is goede handen- en hoesthygiëne belangrijk. Sommige deskundigen denken dat de bacterie ook kan worden overgedragen door tongzoenen of door spuug als glijmiddel te gebruiken. De bacterie blijft niet in de buitenlucht zweven, maar gaat daar snel dood.

 

Symptomen van een meningokokken-infectie kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het begint vaak met een wat griepachtig gevoel met keelpijn, oorpijn, of een loopneus, en in sommige gevallen koorts. In andere gevallen kent de ziekte een erg acuut (snel) verloop waarbij een gezonde man binnen enkele uren ernstig ziek wordt.

 

De ziekteverschijnselen van een acute infectie zijn:

-  hoge koorts én zieker dan anders bij hoge koorts;

-  ernstige hoofdpijn, al dan niet met braken en soms diarree

-  pijn bij het buigen van het hoofd ofwel nekstijfheid, men krijgt de kin niet op de borst;

-  sufheid (er is moeilijk contact met de patiënt te krijgen);

-  lichtschuwheid

-  hoge koorts én roodpaarse vlekjes in de huid (huidbloedingen, bloeduitstortingen) die zichtbaar blijven als er met een doorzichtig glas op wordt gedrukt.

 

De symptomen krijg je meestal binnen 3 tot 7 dagen na infectie. De ziekte is behandelbaar met antibiotica als het meteen behandeld wordt, liefst al voor het stellen van de definitieve diagnose. De symptomen kunnen ook los van elkaar ontstaan. Mocht je als homo- of bi-man symptomen hebben, neem dan contact op met je huisarts. Vertoon je symptomen van een acute infectie: handel dan snel, ga naar de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis en zeg dat je een meningitis-infectie vermoedt. Homomannen met veel internationale sekscontacten en die veel reizen, lopen meer risico. In Nederland zijn er binnen de homogemeenschap veel activiteiten met internationaal publiek e homo’s reizen meer en vaker naar grote Europese steden, waar de bacterie zich dus al voordoet.

 

Er is een vaccin dat bescherming biedt tegen meningokokken C, in ons land sinds een aantal jaren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen onder de 28 jaar zijn er vaak al routinematig voor ingeënt. Moet je je als homo-man laten vaccineren? Tot op heden wordt dit niet geadviseerd door het RIVM. Als je dit advies niet af wilt wachten, bespreek dat dan met je huisarts. Het vaccin beschermt vanaf 10 dagen na toediening en is 3 jaar werkzaam. Voor een vaccinatie kun je terecht bij een reizigers-vaccinatiecentrum bij jou in de buurt. De vaccins zijn in ieder geval op voorraad bij het Reizigers Advies en Vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam (inloop of op afspraak); daar bedragen de kosten voor een vaccin €66.50 tijdens het inloopspreekuur en €77 als je een afspraak maakt.

 

In landen waar meningokokken C-infecties onder homomannen zijn vastgesteld, is er een vaccinatieadvies. De criteria variëren per land. Duitsland raadt alleen homomannen met een immuniteitsstoornis een vaccin aan. Landen als België en Frankrijk raden ook homo’s met veel internationale sekscontacten aan zich te laten vaccineren. De komende tijd kan er een verandering in de Nederlandse situatie ontstaan waardoor er een advies voor vaccinatie van homomannen komt. Houd daarom berichtgeving over de situatie in de gaten. Heb je vragen? Neem dan contact op met de Aids Soa Infolijn. Bij klachten: neem contact op met je huisarts.

 

Lees ook:Meningitis vaccinatieadvies voor homo’s die naar Berlijn, Parijs of New York gaan
Lees ook:Agressieve chlamydia-variant in opmars
Lees ook:Angst om superbacterie onder homo’s
Lees ook:Ierland: aantal homo’s met hiv op recordhoogte
Lees ook:Onderzoek Amsterdam: veel ‘hoog-risico’ HPV-infecties bij homomannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>