Agressieve chlamydia-variant in opmars

In Groot-Brittannië slaan medici alarm vanwege de onverwachte opmars van een agressieve variant van chlamydia: LGV (lymphogranuloma venerum). Was er in 2009 sprake van 193 gevallen, in de eerste helft van dit jaar zijn dat er al 190. LGV wordt veroorzaakt door een speciaal type chlamydia bacterie die uit de tropen stamt en in 2004 voor het eerst in ons land opdook in de leer – en partyscene. Het monstertje is over te dragen via seksueel contact, waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen.

 

In tegenstelling tot ‘gewone’ chlamydia is de LGV infectie niet verdwenen na een eenmalige behandeling met antibiotica: patiënten krijgen een kuur van drie weken. Symptomen zijn pijnlijke ontstekingen in het laatste deel van de darm, zweren in de anus, obstipatie en bloed in de ontlasting. De zweren vergroten het risico op hiv-besmetting en hepatitis C. Als de infectie niet wordt behandeld, kan het rectum ernstig beschadigen en uiteindelijk alleen chirurgisch kunnen worden verholpen. Vooral onbeschermde anale seks, fisten en dezelfde seksspeeltjes gebruiken kunnen de ziekte verspreiden. Consequent condoomgebruik kan veel voorkomen.

Lees ook:Soapoli-online: ‘Anale chlamydia infectie vaak gemist’
Lees ook:Londense homo’s bang voor agressieve chlamydia
Lees ook:Agressieve chlamydia variant bij homo’s
Lees ook:Kans op chlamydia onder jongeren groot
Lees ook:Hepatitis A terug in homoland – nu ook in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>