Onderzoek Amsterdam: veel ‘hoog-risico’ HPV-infecties bij homomannen

‘Hoog-risico’ HPV-infecties in de anus komen veel voor bij homomannen. Als je hiv hebt, is het risico nog hoger dat je een ‘hoog-risico’ HPV oploopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse GGD en het Medisch Centrum Jan van Goyen onder 750 homomannen. HPV (humaan papillomavirus) kan kanker veroorzaken in de baarmoeder, de anus en de penis.

Bij mannen met hiv worden anale ‘hoog-risico’ HPV-infecties minder snel opgeruimd. Dat verklaart waarschijnlijk het feit dat anuskanker en anale afwijkingen naar verhouding vaak voorkomen bij homomannen met hiv. Er bestaan vaccins tegen HPV-infecties die effectief zijn, maar die worden in Nederland niet routinematig aan mannen en jongens toegediend. Meisjes worden dat wel. In onder meer Oostenrijk en Australië worden ook jongens als tiener ingeënt. In de VS geldt de  richtlijn om mannen onder de 26 die seks hebben met mannen in te enten. In ons land kunnen mannen kunnen het vaccin wel zelf via hun huisarts aanvragen.

Lees ook:UK: ‘geef PHV-vaccin ook aan mannen die seks hebben met mannen’
Lees ook:Tunnel of Love: plezier van kont en anale seks
Lees ook:Tunnel of Love – lusten en lasten van de anus
Lees ook:Heterovrouwen barebacken vaker dan homomannen
Lees ook:Soapoli-online: ‘Anale chlamydia infectie vaak gemist’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>