Roze lente in Polen?

De parlementsverkiezingen in Polen hebben een opmerkelijke winst opgeleverd voor de Palikot’s Beweging. De progressieve partij haalde in één klap een-tiende van de stemmen. Wellicht komt er voor het eerst een transseksueel in de Sejm, het Poolse parlement. Goed nieuws voor roze Polen: de partij is voorstander van abortus, legalisering van soft drugs en openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. De partij streeft naar een scheiding tussen staat en kerk. In het katholieke Polen heeft de Rooms-katholieke kerk een stevige vinger in de pap.

 

De opkomst van de beweging, opgericht door de vooruitstrevende Janusz Palikot, is een tegenvaller voor het behoudende rechtse kamp, waaronder Recht en Rechtvaardigheid van Jaroslaw Kaczynski. Onder zijn leiding had de roze medemens weinig te zoeken in Polen. Zijn  partij leed een zware nederlaag. De zittende premier Donald Tusk kan met een coalitie van zijn gematigd rechtse Burgerplatform en de Volkspartij verder regeren. Het is voor het eerst sinds de val van het communisme in Polen dat een zittend premier kan aanblijven.

Lees ook:Homofobe Kaczynski verliest Poolse presidentsverkiezing
Lees ook:Homo’s in Polen krijgen lucht
Lees ook:Spaanse premier woedend op de Kerk
Lees ook:Polen: clubgebouw Lambda Warszawa aangevallen
Lees ook:Europride 2010 in Warschau

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>