Belangrijke stap naar betere transgenderwet

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) presenteert vandaag een wetsvoorstel, dat het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun geslachtsaanduiding op de geboorteakte te laten wijzigen. Belangenorganisaties Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland, die jarenlang ijverden voor een betere wet, spreken van een belangrijke stap in de goede richting. Zij vinden het cruciaal dat het wetsvoorstel de overtuiging tot het andere geslacht te behoren centraal stelt, in plaats van medische eisen (bron: persbericht).

 

Op dit moment moeten transgenders volgens artikel 1:28 Burgerlijk Wetboek een volledige geslachtsaanpassende behandeling ondergaan en onherstelbaar onvruchtbaar zijn, voordat zij hun geslachtsaanduiding kunnen wijzigen. ‘Transgenders hoeven straks niet meer jarenlang door een medisch circuit voordat de overheid erkent wie ze werkelijk zijn’, zeggen TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat en COC-voorzitter Vera Bergkamp over het wetsvoorstel. ‘Dat is van principieel belang; er komt een einde aan een verwerpelijke schending door de overheid van de privacy en de integriteit van het lichaam van transgenders,’ aldus Van de Lagemaat en Bergkamp.

 

‘Maar de wetswijziging is ook van groot praktisch belang. Zo hoeft een transseksuele vrouw straks niet meer jarenlang op vakantie met een paspoort waarin staat dat zij een man zou zijn.’ De organisaties achten het cruciaal dat het wetsvoorstel ruimte biedt aan transgenders die hun geslachtsaanduiding willen wijzigen zonder een (volledig) lichamelijk transitietraject te doorlopen. COC en TNN zijn kritisch over het feit dat ‘deskundigen’ volgens de nieuwe wet moeten verklaren dat iemand tot het andere geslacht behoort en vinden dat de duurzame overtuiging van de transgender zelf centraal moet staan. ‘Het zou ook ondenkbaar zijn dat een deskundige van overheidswege gaat oordelen of iemand lesbisch of homoseksueel is.’ Daarom willen de belangenorganisaties dat niet de rechter het verzoek tot wijziging van de geslachtsaanduiding beoordeelt, maar dat zo’n verzoek door de burgerlijke stand wordt afgehandeld.

 

COC en TNN maken bezwaar tegen het feit dat een transgender die na wijziging van de geslachtsaanduiding een kind krijgt, volgens het wetsvoorstel toch weer  wordt beschouwd als iemand van het oorspronkelijke geslacht. In het wetsvoorstel over lesbisch ouderschap staat ouderschap centraal, in plaats van het geslacht van de ouder. Dat moet bij transgenders ook kunnen, vinden COC en TNN. Ze pleiten sinds 2008 bij de regering voor aanpassing van de wet. Dit voorjaar beloofde Teeven om deze zomer een wetsvoorstel te presenteren. Ook de Raad van Europa en het VN Vrouwenrechtencomité drongen erop aan. Donderdag overhandigt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport over de problematiek aan de staatssecretaris.

Lees ook:Nieuwe wet mijlpaal voor transgenders
Lees ook:Nederland opnieuw op vingers getikt om rechten transgenders
Lees ook:Groeiend aantal geslachtsveranderingen sinds invoering transgenderwet
Lees ook:Florida wil wc-keuze transgender inperken
Lees ook:Doorbraak voor lesbische duo-moeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>