Europa laat richtlijnen homodiscriminatie vallen

IMG_20160522_141747Oppositie van Duitsland en andere lidstaten betekent dat de burgers van de Europese Unie (EU) niet beschermd zijn door een kaderrichtlijn van de EU over discriminatie op grond van seksuele oriëntatie. De BBC kwam erachter dat de nieuwe kaderrichtlijn alleen handicaps omvat. De Europese Commissie (EC) heeft besloten om geen ruimere maatregelen voor te stellen. Een kaderrichtlijn over een bepaald onderwerp stelt de grondbeginselen vast voor een gemeenschappelijke strategie daarover. ‘De Commissie wil nog altijd het liefst een ‘horizontale’ richtlijn, die alle vormen van discriminatie aanpakt in alle gebieden waar dat nog niet het geval is’, zei Jan Jarab van de EC tegen de BBC.

‘We moeten realistisch zijn. We kregen signalen van een aantal lidstaten, dat zij zo’n horizontale richtlijn niet gaan steunen. Dat is natuurlijk een probleem, want we hebben unanimiteit nodig om een voorstel erdoor te krijgen. We hebben nu een deelcompromis, een kaderrichtlijn voor gehandicapten: een vorm van discriminatie die wettelijk is geregeld door nieuwe internationale akkoorden over handicaps. Op de vraag waarop de Commissie de uitdaging niet wil aangaan om lidstaten te dwingen de homowereld te beschermen, antwoordde Jarab dat zelfs de kaderrichtlijn voor handicaps ‘nogal een uitdaging was geweest’. Zo’n slap ontwijkend antwoord belooft voorlopig weinig goeds vanuit Brussel.

Lees ook:Homo’s ook in antidiscriminatie richtlijn EU
Lees ook:COC roept op tot daadkracht bij EU-richtlijn
Lees ook:COC wil Europees roze emancipatiebeleid
Lees ook:GroenLinkser nieuwe rapporteur discriminatie in EU
Lees ook:Voorvechter homorechten weg uit Europarlement

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>