GroenLinkser nieuwe rapporteur discriminatie in EU

De europarlementariër van Groen Links, Katalijne Buitenweg, is benoemd tot rapporteur voor nieuwe wetgeving die discriminatie in de toekomst moet verbieden. Dat kan nog altijd op grond van seksuele geaardheid, handicap, religie en leeftijd bij dingen als onderwijs, sociale zekerheid en het aanbieden van goederen en diensten in de Europese Unie. Bij zaken als een woning krijgen, of een hypotheek, een creditcard of een verzekering, is gelijkheid voor iedereen nog niet vanzelfsprekend.       


Buitenweg zei dat ze nog deze termijn in het Europees Parlement als rapporteur de weg wil hebben geëffend voor de antidiscriminatie wetgeving. De Europese Commissie kwam met een voorstel, maar het is helemaal niet zeker of de Europese Raad dat overneemt. Vooral seksuele gerichtheid is een struikelblok bij een aantal lidstaten. Volgens Buitenweg gaat het niet alleen om bescherming van homos, maar ook op basis van leeftijd, religie en handicap wordt nog steeds stevig gediscrimineerd: 50-plussers die geen hypotheek meer kunnen krijgen, of gehandicapten die voor een verzekering worden geweigerd. Buitenweg: ‘Dit moet niet meer kunnen in Europa en daar wil ik via nieuwe wetgeving een einde aan maken.’ Naar verwachting komt het rapport over de nieuwe antidiscriminatie wetgeving begin 2009 in het Europees Parlement stemming.

Lees ook:Homo’s ook in antidiscriminatie richtlijn EU
Lees ook:Servië neemt antidiscriminatiewet aan
Lees ook:COC wil Europees roze emancipatiebeleid
Lees ook:COC roept op tot daadkracht bij EU-richtlijn
Lees ook:Meer homofobie dan racisme

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>