Alsnog grafsteen voor transgenderpionier Aaicha

Aaicha Bergamin (1932-2014), transgender van het allereerste uur (video-impressie: klik hier), werd op 10 juni 2014 van gemeentewege begraven op St. Barbara op de Spaarndammerdijk in Amsterdam. In een algemeen, anoniem graf, met slechts een nummer – omdat er geen geld was. Tijdens de Gay Pride 2014 startten Alex Bakker en Dolly Bellefleur een crowdfundingsactie om alsnog een gedenkteken op te richten voor deze bijzondere vrouw wier bonte leven van groot belang is geweest voor de transgender-emancipatie.

Dit heeft gewerkt: een jaar later was het benodigde geld binnen. Een jury koos voor het ontwerp van Martyn Vanderjagt, dat dinsdag om 15.30 uur wordt onthuld. De jury bestond uit Alex Bakker (transgenderhistoricus), Dolly Bellefleur (alter ego van Ruud Douma), Karin Daan (ontwerper Homomonument), Hans Goedkoop (presentator Andere Tijden), Mieke Mannens (buurvrouw) en Thomas Steensma (genderpsycholoog). De steen werd geplaatst op 31 mei, precies een jaar nadat Aaicha Bergamin overleed.

Lees ook:Wie ontwerpt de grafsteen voor Aaicha Bergamin?
Lees ook:Transgender-pionier Aaicha Bergamin overleden
Lees ook:Crowdfundingactie grafsteen Aaicha Bergamin
Lees ook:Dolly Bellefleur genomineerd voor cultuurprijs
Lees ook:War on Drags: Facebook poeiert Dolly Bellefleur eruit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>