Robert Long tien jaar geleden overleden

Op 13 december 2006 overleed Robert Long.  Hij werd geboren in Utrecht, richtte in 1963 een band op en stapte in 1967 over naar de band ‘Unit Gloria’, bekend van ‘The Last Seven Days’. In 1971 ging hij solo verder. Zijn eerste album ‘Vroeger of Later’ werd meer dan een half miljoen keer verkocht. Ook zijn tweede album ‘Levenslang’ had veel succes. In zijn liedjes verwoordde hij het onbehagen van grote groepen jonge mensen. Hij was vóór het milieu, tegen het kapitaal, tegen de kerk en alles wat daarmee verband hield en bovenal was hij één van de eerste artiesten die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en er ook over zong.

In 1977 schreef hij geschiedenis op de benefietnacht Miami Nightmare in het Concertgebouw om geld in te zamelen voor een actie tegen Anita Bryant. Deze dame uit Miami ging fel tegen homo’s tekeer. Artiesten traden belangeloos op; de Zangeres zonder Naam werd onze nationale nichten-moeder toen ze het lied ‘Brief aan Anita’ zong. De zaal brulde het uit van enthousiasme. Robert Long vroeg zich op het toneel af: ‘Met hoeveel zijn wij eigenlijk niet? Zo’n 700.000? Dat is net zoveel als heel Amsterdam bij mekaar!’ Hij was daarmee de eerste homo in Nederland die openlijk voor homorechten opkwam. Deze dag ging de geschiedenis in als onze eigen eerste gay pride.

Samen met Leen Jongewaard maakte Robert Long in de jaren tachtig drie theaterprogramma’s, waarin ze van leer trokken tegen burgerlijkheid en calvinisme. Het leverde woedende reacties op uit de zwarte kousenhoek en uit katholieke kringen, maar dat maakte Long alleen maar strijdbaarder. Hij presenteerde tv-programma’s, zoals ‘Tien voor Taal’, schreef colums en de musical ‘Tsjechov’. Tijdens zijn laatste optredens werd hij milder, hoewel hij in een nummer als  ‘’n Duivels Genoegen’ op zijn laatste cd als vanouds tegen schenen schopte.

Lees ook:Tv-tip: ‘A la Longue’: hommage aan Robert Long
Lees ook:Zangeres zonder Naam werd Gay queen
Lees ook:Uitzending over Miami Nightmare op Homoliedjes.nl
Lees ook:Paul de Leeuw brengt cd uit: ‘De Leeuw zingt Long’
Lees ook:Nieuw boek Robert Long en Cees van der Pluijm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>