Zangeres zonder Naam werd Gay queen

Op maandag 8 oktober is het dertig jaar geleden dat in het Concertgebouw in Amsterdam de legendarische ‘Miami Nightmare’ plaatsvond, om geld in te zamelen voor een advertentie in Time Magazine tegen de Amerikaanse homohaatster Anita Bryant. Het werd een mijlpaal voor de Nederlandse homowereld. Tal van Nederlandse artiesten traden belangeloos op. De Zangeres zonder Naam werd met het zingen van ‘Luister Anita’ in één klap onze nationale homokoningin.

De uitverkochte zaal brulde het refrein mee:

Kom op voor je rechten,

desnoods ervoor vechten,

wat zij van je zegt

dat heb jij niet verdiend.

Voormalig schoonheidskoningin Anita Bryant voerde in haar woonplaats Miami campagne tegen een plaatselijke verordening die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbood. Bryant scheidde in 1980 van haar eerste man. Met haar tweede werd ze tot twee keer toe failliet verklaard.

Adèle Bloemendaal interviewde een met hitlersnor tot miss Bryant omgeturnde Sylvia de Leur, Mies Bouwman presenteerde de avond, Robert Long schudde het homopubliek wakker met de uitspraak: ‘Met z’n hoevelen zijn wij eigenlijk niet in dit land? (…) Dat zijn er net zoveel als alle inwoners van Amsterdam!’ En legde er de basis mee voor de groeiende gay pride in Nederland.

www.ihlia.nl ; www.zangereszondernaam.nl

 

Lees ook:Zangeres Zonder Naam – Luister Anita
Lees ook:Uitzending over Miami Nightmare op Homoliedjes.nl
Lees ook:Documentaire Zangeres zonder Naam
Lees ook:Zangeres Zonder Naam kinderloos door abortus
Lees ook:Robert Long tien jaar geleden overleden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zangeres zonder Naam werd Gay queen

  1. Pingback: Uitzending over Miami Nightmare op Homoliedjes.nl | Gay

  2. Pingback: Jazzpianiste Pia Beck overleden | Gay

  3. Pingback: Dolly’s Bonte Woensdagavond Trein – Robert Long | Gay

  4. Pingback: Zangeres zonder Naam kinderloos door abortus | Gay

  5. Pingback: Tv-tip: ‘A la Longue’: hommage aan Robert Long | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>