NOS en NRC boos op Tilburg vanwege Gay Village

IMG_20160522_142902De NOS en NRC Handelsblad zijn not amused over de rol die de gemeente Tilburg speelde in de hoax rondom Gay Village. Begin van de week haalde een bericht over een omheinde wijk voor roze Tilburgenaren het nieuws. Het bleek een pr-stunt te zijn van stichting Roze Maandag, om intolerantie en geweld tegen homo’s op de kaart te zetten. De burgemeester van Tilburg werkte mee aan de hoax. NRC en NOS vinden dat ‘volstrekt onaanvaardbaar’.

Hoofdredacteuren Marcel Gelauff van de NOS en Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad schrijven in een brief: ‘Wij constateren dat het in de gemeente Tilburg blijkbaar officieel beleid is doelbewust vertegenwoordigers van de pers op een verkeerd been te zetten en te verleiden tot onjuiste publicaties.’ Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ): ‘Als zelfs een burgemeester er in meegaat, een serieus te nemen positie, een boegbeeld van een gemeente, dan wordt fact checking een wel heel moeilijke strijd voor journalisten.’ Feiten op waarheid controleren is een hoofdtaak voor journalisten en volgens Bruning mag daarmee alleen op 1 april een loopje worden genomen.

Lees ook:Gay Village Tilburg blijkt stunt Roze Maandag
Lees ook:Geen T-pride in Tilburg – gemeente geeft geen vergunning af
Lees ook:Tilburg krijgt regenboogzebrapad vanwege 25-jarig jubileum Roze Maandag
Lees ook:Gay Village Tilburg: een gay ghetto?
Lees ook:Tilburg kleurt vandaag roze

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>