Call Me Kuchu driemaal te zien op Movies That Matter Filmfstival

Het Movies That Matter Filmfestival organiseert drie talkshows en debatten na de vertoning van Call me Kuchu (‘kuchu’ betekent: transgender) en documentaire over het leven van 46-jarige David Kato, één van de openlijke homo’s in Oeganda, waar homoseksualiteit strafbaar is en de rechten van de LGBT-gemeenschap met voeten worden getreden. Samen met gelijkgestemden vecht hij tegen antihomo-terreur in zijn land, totdat het noodlot toeslaat en er een schokgolf van ongeloof over de wereld gaat. De dood van Kato heeft onder andere Frank Mugisha (30, ook te zien in de film) gestimuleerd om zich nóg actiever in te zetten voor LGBT-rechten in het Afrikaanse land.

Op zaterdagavond 23 maart draait de film vanaf 21.30 uur in Filmhuis Den Haag en is er na afloop een vraaggesprek met Mugisha en de regisseurs (voertaal Engels), de avond erop vanaf 21.00 uur in een andere zaal. Maandag 25 maart draait de film vanaf 19.30 uur in de Grote Zaal van Theater aan het Spui. Boris Dittrich zal de film kort inleiden en na afloop de talkshow presenteren in de Foyer van het theater. Na een interview met de filmmakers schuiven de Oegandese LGBT-activist Frank Mugisha en Dennis Wanala aan om te praten over hun persoonlijke ervaringen in Oeganda.

Boris Dittrich is sinds 2007 werkzaam als Advocacy Director van het LGBT-programma van Human Rights Watch. In 2008 bracht hij een bezoek aan Kampala waar hij David Kato, Frank Mugisha en vele anderen heeft ontmoet en geadviseerd. Sindsdien zit hij in de adviesraad van de organisatie Sexual Minorities Uganda (SMUG). Frank Mugisha is als directeur van SMUG vastbesloten om homoseksualiteit in Oeganda geaccepteerd te krijgen. Hij doet zijn werk in de schaduw van een vreselijk wetsvoorstel: de ‘antihomowet’. Als die wordt aangenomen, dreigen zware straffen voor homoseksualiteit. De talkshow is gratis toegankelijk. Tickets voor de film: zie website.

Lees ook:Anti-homowet in Oeganda: een westers export product?
Lees ook:Homo documentaire Call Me Kuchu in Filmtheater Fraterhuis Zwolle
Lees ook:Pathé Gay Night – woensdag 1 maart
Lees ook:Vrouwen- en LGBT-rechten op Movies that Matter Festival Den Haag
Lees ook:Global Day of Action tegen anti-homowet Oeganda

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>