Mosse Lezing 2010 door Stephan Sanders

IMG_20160522_141747Stephan Sanders verzorgt woensdag 15 september 2010 de jaarlijkse Mosselezing, met als titel Homoseksualiteit & het Goede Leven. Over homoseksueel denken, doen en zijn, van 17.00 tot 19.30 uur in de Amsterdamse Dominicuskerk, Spuistraat 12 (ingang om de hoek in de Korte Korsjespoortsteeg). De toegang is gratis; reserveren is niet nodig. Na afloop is er een  receptie plaats. Van oudsher wordt ook in West Europa de homoseksuele praktijk omgeven door de romantiek van het marginale. Daaruit kwam veel literatuur voort, waarin met een zekere doodsverachting de homoseksuele ervaring ter sprake wordt gebracht (van JI de Haan tot PC Boutens en Jean Genet tot Gerard Reve) (bron: persbericht).

 

In niet-westerse landen bestond en bestaat vaak nog steeds een uitgebreide homoseksuele praktijk die alleen mag bloeien in het geheim, zolang haar naam niet genoemd wordt. Maar in een toenemend aantal landen in de wereld (waaronder bijvoorbeeld ook Zuid Afrika) is de homoseksuele status bij wet vastgelegd: je hoeft er dus niet stiekem homoseksueel te doen, je mag het er officieel zijn. De lezing zal zich concentreren op de voordelen van die ‘zijns’-benadering, waarna de vraag aan de orde komt: als de homoseksualiteit officieel is, wat behelst dan het Goede Homoseksuele Leven?

Stephan Sanders studeerde vanaf 1979 politieke wetenschappen en werkte van 1984 tot 1986 bij homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1986 publiceerde hij in onder meer in Homologie, Groene Amsterdammer en de Volkskrant en tegenwoordig heeft hij zijn eigen vaste column in Vrij Nederland en Onze Wereld. Met Anil Ramdas presenteerde Sanders Het Blauwe Licht bij de VPRO. Eén keer per week presenteert hij bij de NOS op Radio 1 het nieuwsprogramma Met het oog op morgen. Hij schreef romans en verhalenbundels, zoals Ai, Jamaica! (1991), De grote woede van M. (1994), Buitenwacht (1995) en Liefde is voor vrouwen (2002) en essaybundels, zoals Met het oog op muziek (2010). Recent bracht Sanders samen met Arie Boomsma het interviewboek De man en zijn lichaam uit. Van maart tot augustus 2010 woonde Sanders tijdelijk in Almere, waarover hij als ‘writer in residence‘ een boek gaat schrijven.

De Mosse lezingen zijn een initiatief van de Stichting Mosse Fonds, ter bevordering van homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze vinden iedere maand plaats, en in september vindt er aan het begin van het nieuwe academische jaar een XL-editie met een bijzondere spreker plaats. In voorgaande jaren waren dat onder andere Dolly Bellefleur, Gerrit Komrij en Gerardjan Rijnders. Stephans anders (1961) is columnist, presentator en auteur. Onlangs verscheen ‘De Man en Zijn Lichaam’, dat hij samen met Arie Boomsma uitgaf.

Lees ook:Stephan Sanders verzorgt Mosse lezing 2010
Lees ook:Boek ‘De man en zijn lichaam’ is uit
Lees ook:Homo-zijn volgens Stephan Sanders
Lees ook:Mosse-Lezing 2014: Mohammed Benzakour
Lees ook:Mosse Lezing door Simone van Saarloos: ‘Are You Out To Be Gay?’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>