Jaap van Zweden laatste Zomergast

Vanavond is de laatste aflevering van ‘Zomergasten‘, het jaarlijkse monsterinterview van de VPRO. Of presentator Margriet van der Linden nou mee -of tegenvalt, is nu even niet belangrijk: in ieder geval kan de gast van vanavond wel eens heel interessant zijn: Jaap van Zweden. Geboren in 1960, ging op zijn negende naar het Conservatorium om viool te studeren, was in 1979 met zijn 19 lentes de jongste concertmeester ooit van het Koninklijk Concertgebouworkest, bleef dat 16 jaar en is sinds 1995 ook actief als dirigent. Van 1996 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede en tot 2004 was hij dat van het Residentie Orkest.

Sinds 2005 in Van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Philharmonie en vanaf september chef-dirigent van de Filharmonie van Antwerpen en muzikaal directeur van het Dalles Symphony Orchestra. Hij trad vaak op  en was gastdirecteur in landen over de hele wereld. Privé gaat het minder voor de wind. Jaap en zijn vrouw Aaltje hebben een zwaar autistische zoon Benjamin. In 2001 wint hij met een vriend 40.000 gulden in het casino en wordt op straat overvallen door twee mannen met mitrailleurs. Hij weet met zijn vriend te ontkomen, zonder geld en met een doorzeefde auto. Vanavond VPRO Nederland 2: 20.15 uur. De keuzefilm is ‘Tales of Music and the Brain‘. De documentaire komt uit de BBC wetenschapsserie ‘Imagine’. De film is gebaseerd op het boek ‘Musicophilia’ van de beroemde neuroloog Oliver Sacks. |In de film praat hij over de miraculeuze kracht van muziek op het menselijk brein.

Lees ook:Houdt Rotterdam het Gergiev Festival na zijn homofobe uitspraken?
Lees ook:Dirigent Gergiev onder vuur
Lees ook:Tv-tip: Marc-Marie Huijbregts in Zomergasten
Lees ook:Speelfilm Brokeback Mountain vanavond op tv
Lees ook:Simeks nachtelijke ontmoetingen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jaap van Zweden laatste Zomergast

  1. w.buschman

    Ik hoop dat dit bericht Jaap van Zweden bereikt en daarom praat ik direkt tot u, we zijn ongeveer even oud. Ik weet niets van muziek: terwijl mijn 5 broers en zusters luisterden naa de Beatles en Rolling Stones, zat ik boeken te lezen.
    Maar goed, dat is niet het punt..ik volg u al langer als mens en als musicus/dirigent en de keuzes die U maakt. U komt op mij over als een uitermate eerlijk en vooral een integer mens. Zolas u over uw vader verteld………..ik vind dat heel afgewogen en eerlijk. Dat maak je niet vaak mee. Ik heb met zeer veel interesse zomergasten gevolgd. Ik wil u zeggen dat u op mij, als mens, veel indruk heeft gemaakt. Ik wens u en allen om u heen, een heel gelukkig leven. Ik wens u sterkte in de beslissingen, die u nog moet maken in het leven-vooral betreffende uw gezin.

    Willemien

      /   Reply  / 
  2. AAD

    Beste Jaap
    Dank je voor dat fragment met die Japanse leeraar. Wat mooi, wat geweldig, wat heerlijk, dank je, wat mooi, ontroerend, wat een belangrijke levensles. Het zit al meer als een dag in mijn hoofd. Dank je voor deze keus. Het maakt alles goed. Het mooiste televisie beeld ooit. Dank je.

      /   Reply  / 
  3. Dirk van de Molen

    Die kinderen met die leraar inderdaad een zeer ontroerend moment, wat knap van die man dat ie als een reus boven de kinderen blijft staan en ze toch laat spreken, er zijn landen waar je tong eruit gaat voor dezelfde “brutaliteit”.
    Voor dat fragment ook mijn dank voor die keuze.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>