Van der Linden stelt teleur in Zomergasten

IMG_20160518_142638Margriet van der Linden (1970) heeft er inmiddels vier afleveringen opzitten van ‘Zomergasten’, het jaarlijkse monsterinterview van de VPRO. Iedere zomer levert de serie de nodige commotie op en ligt de presentator onder vuur. Ook Van der Linden, over wie ik van tevoren dacht: ‘Hè, leuk, een lesbo! Wellicht een rolmodel voor de roze dames!’ Maar ze valt tegen. Hanneke Groenteman maakte gehakt van de hoofdredactrice van het vrouwenblad ‘Opzij’ na het interview met actrice Carice van Houten. ‘Elke mogelijkheid om jou te laten sprankelen, sloeg ze dood door slecht interviewen’, schreef ze op haar weblog: ‘De avond sloeg dood als een slecht getapt glas bier.’ Dat kwam volgens Groenteman, zelf diehard op interviewgebied, door haar ‘humorloze, formele, oninteressante en onbekwame manier’. Toegegeven, ook moest ik de neiging onderdrukken om niet weg te zappen. En dat, terwijl ik een fervente Zomergastenkijker ben.

 

Bij Victor & Rolf liep het gesprek ronduit stroef, maar ik dacht dat het wellicht lastig was met beide mannen tegelijkertijd te praten, die ook nog eens niet bekend staan als babbelkousen. Na afloop zeiden ze dat ze ‘nog nooit veel gezegd hadden’. De tweede gast, lastpak Prem Radhaskishun,  kwekt er wél lustig op los, maar die leek ze in haar greep te hebben, toen hij ging vrágen of hij nog iets mocht zeggen. ‘Leuk’, dacht ik toen, ‘de vrouw aan de macht, good for you!’ Maar daarbij bleef het: bij de derde gast dramde ze tot vervelens toe door over zaken die de gast, hoogleraar wetenschapstheorie -en geschiedenis Trudy Dehue, allang had beantwoord. Die onderzocht niet de depressie an sich of het feit dat mensen zich zo voelen, maar hoe het komt dat mensen zichzelf te pas en te oppas als ‘depressief’ omschrijven.

 

Ingewikkeld en slaapverwekkend, niet in de laatste plaats omdat de gastvrouw erover bleef dooremmeren. Ook het gesprek met de Zwartboek filmster Carice van Houten ging vervelen. Zo’n mooie meid, die nota bene met een dijk van een onthulling kwam (haar scheiding met de Duitse acteur Sebastian Koch), waarmee Van der Linden niets deed. Groenteman schijnt kritiek op háár kritiek te hebben gekregen, maar in mijn ogen heeft ze gelijk. Er komen nog twee afleveringen, maar ik heb bijna geen zin meer om nog te kijken. Natuurlijk  zijn er genoeg andere zaken om je druk over te maken, maar als grote fan van Zomergasten voel ook ik me bekocht. Ik snak terug naar de échte interviewer, zoals Adriaan van Dis of Bas Heijne. Of Joris Luyendijk, die eerlijk verzuchtte: ‘Ik geef het op’, toen hij de plastic façade van Linda de Mol niet wist te doorbreken. Wat wás dat genieten voor de buis!

Lees ook:Margriet van der Linden beschrijft haar jeugd in ‘De Liefde Niet’
Lees ook:Margriet van der Linden nieuwe voorzitter Pride Photo Award
Lees ook:Opzij wil excuses Balkenende
Lees ook:Ellie Lust in de nieuwe ‘Wie is de Mol’?
Lees ook:Ronnie Tober met pensioen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>