Woord als ‘gay’ taboe in Sony’s virtuele wereld

Woorden als ‘gay’, ‘lesbian’ en ‘bisexual’ zijn taboe in Sony’s virtuele wereld PlayStation Home. Gebruikers kunnen op deze 3D-game community op Playstation 3 virtueel actief zijn en met elkaar chatten. Michael Marsch, een 38-jarige Amerikaanse hetero die zich inzet voor homorechten, probeerde een club voor homo’s en hetero’s te openen in Home. Dat ging moeilijker dan verwacht.

Een woord als ‘hello’ is omstreden, omdat er het woord ‘hell’ in zit . Ook woorden als ‘christ’ en ‘jew’ worden gefilterd. Marsch begrijpt dat Sony bepaalde woorden filtert, maar vindt dit toch ruiken naar discriminatie. Vaak zijn het de spelers zelf die zich stevig bezondigen aan discriminatie en ‘strong language’ maar hier moedigt PlayStation Home het volgens Marsch zelf aan. Volgens Sony ‘stamt de filter nog uit de testfase, die ze zijn vergeten te verwijderen’. Klagers geloven dat niet.

Lees ook:Halal zoekmachine blokkeert homo-woorden
Lees ook:Swaffelen is Woord van het Jaar
Lees ook:Het woord ‘lesbisch’ taboe bij Nutella
Lees ook:Nouveauté in Amsterdam: ‘Wiedewietsaus’
Lees ook:Door homohuwelijk moest Taalunie nieuw woord verzinnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>