Homo’s minder verzot op trouwen dan hetero’s

IMG_20160518_140918Nederlandse homo’s en lesbo’s trouwen minder dan hetero’s. dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over tien jaar ‘homohuwelijk’. Op vrijdag 1 april is het tien jaar geleden dat koppels van hetzelfde geslacht met elkaar konden trouwen: toenmalig burgemeester Cohen van Amsterdam verbond op 1 april 2001 om 0.01 uur drie mannen –en één vrouwenkoppel in de echt, onder grote belangstelling uit binnen -en  buitenland.

Sindsdien trouwden 14.813 koppels van hetzelfde geslacht met elkaar. Na een piek in het eerste jaar komt dat neer op 1.300 ‘homohuwelijken’ per jaar: 2 procent van alle voltrokken huwelijken in Nederland. Van de circa 55.000 mannen –en vrouwenparen in ons land is op dit moment één op de vijf getrouwd. Bij heterokoppels (zo’n 4,1 miljoen) zijn vier van de vijf  stellen getrouwd. Wat echtscheidingen betreft, is er weinig verschil tussen homo –en heterokoppels, blijkt uit de cijfers. Volgens Jan Latten van het CBS zin er ‘natuurlijk veel homo’s en lesbo’s die uit liefde met elkaar trouwen.

Maar net als bij heterostellen is het hebben van kinderen en de bijbehorende juridische verantwoordelijkheden vaak een belangrijke reden om te trouwen. Dat zou de reden kunnen zijn waarom homo’s minder trouwlustig zijn, want zeker voor homomannen is het nog altijd lastig om samen een kind te adopteren. Ook in andere opzichten is er weinig verschil tussen homo –en heterokoppels: ‘Sommige relaties houden stand, andere lopen stuk’, aldus de demograaf ‘maar verhoudingsgewijs wijken jaarcijfers niet af van die voor getrouwde heterostellen.’ Zelfs als het gaat om het kiezen van een trouwmoment: ‘Na tien jaar kunnen we concluderen dat ook bij partners van hetzelfde geslacht de lente –en zomermaanden veruit het populairst zijn’, zegt Latten.

Lees ook:Lesbische huwelijken stranden het vaakst
Lees ook:Geen homohuwelijk in Ierland
Lees ook:Homo’s en lesbiennes kunen nu ook trouwen in Groenland
Lees ook:De wereld op zijn kop: geen geregistreerd partnerschap mogelijk voor Britse hetero’s
Lees ook:Same-sex huwelijk nu ook in Schotland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>