Recordaantal bezoekers Pride Photo Award 2014 – ‘Harsh Beautiful’ publieksfavoriet

 

Een recordaantal van ruim 28.382 mensen bezochten de tentoonstelling van Pride Photo Award van 30 augustus tot 26 oktober in de Amsterdamse Oude Kerk. Een grote stijging ten opzichte van 2013, toen het bezoekersaantal de 20.000 bereikte. Pride Photo Award is de jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto’s over seksuele en gender diversiteit. Uit het werk van 15 prijswinnaars en speciale vermeldingen in de diverse
categorieën konden alle bezoekers stemmen op hun favoriete foto of serie. De fotoserie Harsh Beautiful van James M. Barrett won de publieksprijs (bron: persbericht).

Projectmanager Joeri Kempen is dolblij met de grote stijging: ‘Voor een wedstrijd die pas vier jaar bestaat, zijn we gigantisch gegroeid. Het is geweldig om te zien dat de belangstelling zo groeit, zowel in Nederland voor de expositie als internationaal voor de wedstrijd.’ Dit jaar zonden 375 fotografen met 62 verschillende nationaliteiten werk in, tegen 48 landen in 2013. Harsh Beautiful gaat over seksualiteit, kwetsbaarheid, aantrekkelijkheid, leeftijd en lichamelijke imperfectie. De portretten tonen mensen ‘die de sporen van hun levenservaring in de huid geëtst voor iedereen zichtbaar met zich meedragen’. Een scherp contrast met de door jeugd geobsedeerde, gladgestreken beelden in de media die een onbereikbaar schoonheidsideaal propageren.

De serie won ook de eerste prijs in de themacategory Getting Closer en de Friends Award 2014. Farida de Pauws portretserie Transgender Tieners werd tweede, de Award-winnende serie Boy van Parisa Taghizadeh derde en Wonderland van Álvaro Laiz vierde. Deze drie series waren ook de winnaars in de categorie Gender van 2014. Kempen: ‘Alle vier de series gaan over jezelf zijn, geaccepteerd worden zoals je bent, niet gehinderd door de gender normen die de samenleving aan ons stelt. Het gaat een krachtig signaal van uit dat het publiek dit jaar juist series over gender en gender normen zo hoog waardeert.’ Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo.

Lees ook:Pride Photo Award 2015: Story of Love and Pride
Lees ook:Pride Photo Award 2015: publiek kiest voor politieke statements
Lees ook:Nederlandse fotografe wint eerste Pride Photo Award
Lees ook:Vertel ons je ‘Stories of Love and Pride’ – inzending voor 5e Pride Photo Award van start
Lees ook:Winnaar Publieksprijs Pride Photo Award 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>