Tom Lanoye schrijft boekenweekgeschenk 2012

De openlijk homoseksuele Belgische schrijver Tom Lanoye (1958) schrijft het boekenweekgeschenk van 2012. De Boekenweek draait volgend jaar (14-24 maart) om ‘Vriendschap en andere ongemakken’. Lanoye debuteerde in 1980 met de poëziebundel ‘Maar nog zo goed als nieuw’ en groeide uit tot één van de meest gelezen schrijvers bij onze zuiderburen. Hij schrijft niet alleen gedichten, maar ook columns, essay’s, scenario’s en theaterstukken.

 

Lanoye is de vierde Belg die het boekenweekgeschenk gaat schrijven, na Hubert Lampo (in 1969), Marnix Gijsen (in 1978) en Hugo Claus (1989). Voor zijn laatste roman ‘Sprakeloos;  ontving Lanoye de Henriëtte Roland Holst prijs en de Gouden Uil Publieksprijs. De auteur wil zijn eigen land meer bij de Boekenweek betrekken: ‘het boekenweekgeschenk is uniek’, zei hij gisteravond in het Nieuwsuur. België kent zoiets niet: volgens Lanoye een ‘unieke gelegenheid om dat verandering in te brengen. Ik hoop dat ik het overleef, want die Boekenweek, dat is totale gekte. Ik heb al kunnen proeven van wat mij volgend jaar te wachten staat foor rond te toeren in Nederland. wordt volgend jaar een soort literaire Lady Gaga’, zei hij in de Standaard.

Lees ook:Nederland wil homowerkgroep op in NAVO
Lees ook:Lezing uit ‘Ons leven met Reve’
Lees ook:IJsselmeerweekend voor gay singles
Lees ook:Haarlem liever geen koploper in homoland
Lees ook:Homo’s zijn niet altijd gezellig!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>