Marokkaanse jongeren genuanceerder over homo’s dan verwacht

IMG_20160516_131529Marokkaans-Nederlandse jongeren staan heel divers en veel genuanceerder tegenover homoseksualiteit dan verwacht. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van jongerenonderzoeksbureau Youngmindz, dat daarom oproept dit onderwerp grondiger te gaan bestuderen. ‘Van onze jongeren en jongeren op straat hoorden we een heel ander verhaal dan wij in verschillende media voorgespiegeld krijgen’, zegt Achmef Sadat, oprichter van Youngmindz. Hij wil met zijn onderzoek een impuls geven aan het maatschappelijk debat, door de beeldvorming rond Marokkaanse jongeren nu eens vanuit henzelf te testen. 

 

Daarvoor kwamen zestig Marokkaans-Nederlandse jongeren uit de regio Utrecht, waaruit  negen jongeren voor een diepte-interview werden geselecteerd. Ze blijken vrijwel allemaal te worstelen bij het vormen van een mening over homoseksualiteit;  de tegenstelling tussen religieuze en dagelijkse normen speelt daarbij een belangrijke rol. Ze praten er vrijwel allemaal wel eens over, maar nooit met hun ouders. Ze denken allemaal dat het in religieuze kring nog altijd onacceptabel is, maar in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap als geheel geen taboe meer is. Het merendeel van de respondenten vindt ‘het wel kunnen’, al wordt homoseksualiteit meer geaccepteerd van autochtone dan van allochtone vrienden. Ze zetten ook vraagtekens bij de openheid en tolerantie van autochtone Nederlanders en denken dat verharding en verrechtsing van invloed is op de acceptatie van homoseksualiteit.

Lees ook:Helft jongeren Noord-Holland wijst homo’s af
Lees ook:Is homoacceptatie onder jongeren er nou op vooruitgegaan of niet?
Lees ook:Marcouch wil dialoog door confrontatie
Lees ook:EU-enquête: opvallend veel jongeren willen homoseks wel eens uitproberen
Lees ook:Brief aan Paus: bescherm LHBT jongeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>