Homo’s betalen viermaal zoveel voor huwelijk als hetero’s

IMG_20160520_150114In Duitsland kunnen homo’s en lesbo’s niet officieel met elkaar trouwen, maar ze kunnen wel een partnerschap registreren. Dat kost in het hele land net zoveel als trouwen voor de burgerlijke stand: 40 euro. Maar niet in de deelstaat Baden-Württemberg: daar betalen homo’s tot vier maal zoveel. Dat meldt weekblad Der Spiegel. Vorig jaar bepaalde de toenmalige Duitse Bondsregering het partnerschap net als het heterohuwelijk bij de burgerlijke stand moet plaatsvinden. De Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) liet een clausule opnemen die bepaalt dat deelstaten het geregistreerd partnerschap ook aan lagere gemeentelijke instanties mogen overlaten.

 

Baden-Württemberg maakt daar als enige deelstaat gebruik van: gemeentelijke instanties mogen zelf bepalen wat een huwelijk kost en waart het plaatsvindt. In sommige gemeenten mogen homo’s voor hun partnerschap geen gebruik maken van de officiële trouwzaal, maar worden in een achterafzaaltje ‘gedumpt’. In steden als Stuttgart, Ulm, Mannheim en Heidelberg betalen homo’s net zoveel als hetero’s: 40 euro, maar in Ludwigshafen moeten ze 150 euro neertellen, in Karlsruhe 75 euro en in Heidenheim maar liefst 166 euro. Deze gemeentes verschuilen zich achter ‘de kosten die ze moeten maken’. Oppositiepartij De Groenen wil dat homo’s evenveel gaan betalen: 40 euro, maar volgens Der Spiegel is de deelstaat niet van plan de uitzonderingsregel te veranderen: ‘Alles bleibt beim Alten’. Uitgerekend het ‘Innovatieland’, dat volgens reclamecampagnes van de deelstaat in Zuidwest-Duitsland ‘altijd één pas vooruit loopt’, hobbelt achter de andere landen aan’, aldus Der Spiegel.

Lees ook:Baden-Württemberg lonkt naar Russische anti-homowet
Lees ook:Gay Parade trekt door Stuttgart
Lees ook:COC Zeeland in de knel
Lees ook:Duitse homostellen krijgen meer rechten
Lees ook:Wat bedoelt Tariq Ramadan nou eigenlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>